От месеци майките на децата с увреждания настояват депутатите да

...
От месеци майките на децата с увреждания настояват депутатите да
Коментари Харесай

Над 1000 деца и младежи с увреждания от Враца чакат да получат адекватни грижи

От месеци майките на децата с увреждания упорстват депутатите да одобряват три закона - за хората с увреждания, за персоналната помощ и за обществените услуги. До края на годината би трябвало да се одобряват в пакет законите за хората с увреждания и за персоналната помощ, а за 2019 година ще бъдат заделени 150 млн. лева повече в тази сфера.
Това са обещанията на държавното управление. Да чакаме през я нуари – месечна финансова поддръжка, през април- нов тип оценка на потребностите, а септември – персонална помощ. Дано това да не е в областта на пожеланията, обаче . За да не виждаме черните балони на протестиращите майки, тези майки, които отглеждат другите деца. Във врачанско тези деца и младежи са 1279.
1248 деца с увреждания живеят в област Враца. От тях 315 са с 90 и над 90% трайно понижена продуктивност. 419 деца имат от 70-89% понижена продуктивност и 514 деца са избрани с 50-69,99% понижена. Цифрата на настанените в домове на близки и родственици или в приемни фамилии е 31. Така че за момента 1279 деца и младежи се подкрепят от обществената конструкция в региона.
Това е една огромна войска от младежи и деца, които имат потребност от обгрижване, всекидневно, непрекъснато или по часове. Размерът на тяхната месечна помощ се дефинира годишно от Държавния бюджет и следва схемата – 930 лева за 90 и над 90% увреждане, 450 лева за деца с избрани 70%-90% и 350 лева за дете от 50-70 на 100 тип и степен на увреждане или трайно понижена продуктивност. С осезателна разлика в помощите са деца, които са в приемни фамилии или живеят при околните си: от 490 лева до 350, като варират съгласно степента на заболяване и увреждане. Зад тези числа стоят 1279 човешки живота, които имат потребността да бъдат, в случай че не приобщени към обществото, то най-малко да получат съответни пари, с цел да имат заслужен живот.
Като главен проблем обществените служащи във Враца дефинират неустойчивостта на програмата, тя е за избран период, който ще завърши през декември т.г. В момента всяка година фамилиите аплайват в стратегии за персонални асистенти, като показват безчет документи и не всички нуждаещи са признати в нея.
Всеки случай има своята самостоятелна характерност, допълват от обществената организация, а родителите получават едно и също възнаграждение. Налага им се да работят, с цел да усилят приходите си, което обрича децата им да привикват с други хора, които да се грижат за тях. По информация под сурдинка, мъчно се намират към този момент обществени асистенти, опасенията са, че ще се наложи да се употребяват услугите на роми, които не са квалифицирани за такава активност. Заплащането е ниско, а психическото и физическо натоварване на работещите е огромно. Получава се по този начин, че единствено който не е съумял да си откри друга работа, стартира като обществен помощник, това е тревожната обстановка в района, допълват от локалната конструкция на „ Социално подкрепяне “.
Във Бяла Слатина работят 2 центъра за деца и младежи, във всеки от тях живеят по 14 деца. Врачанският дневен център „ Зорница “ е с потенциал 60 места, в града работят още 3 сходни институции с общо настанени 42 деца и младежи. Дневни центрове има в Козлодуй – 2 за деца и младежи, Мездра – 2 центъра с по 14 деца и в Роман – 3 центъра с по 10 индивида. Как да бъдат усъвършенствани обществените услуги, това е въпрос, който би трябвало да бъде решен в близки периоди. По мнението на обществените служащи, фамилиите, които се грижат за децата си, би трябвало да получават най-малко идентична по мярка помощ с тази, която страната е определила за такива случаи за развъждане на повредени деца, отглеждани в Центрове и Социални домове.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР