От месец септември Центърът за превенция, диагностика и лечение на

...
От месец септември Центърът за превенция, диагностика и лечение на
Коментари Харесай

Столичният център за сексуално здраве сформира групи за подкрепа на близките на ХИВ позитивни

От месец септември Центърът за предварителна защита, диагностика и лекуване на полово портативни инфекции и предварителна защита на ХИВ/СПИН към съдружие " Здраве без граници " стартира нова самодейност в поддръжка на хората с ХИВ и техните близки. Oсвен групи за взаимопомощ на самите пациенти, стартират работа и групи в помощ на техните фамилии и другари. Александър Миланов, клиничен обществен служащ и координатор на Националната пациентска организация, изясни, че в центъра се правят анонимни и безвъзмездни проучвания за носителство на ХИВ вируса, както и на Хепатит B и C:

" На процедура това значи, че не се интересуваме от името на индивида, интересуваме се от неговата възраст - обсъждаме дружно рисковите фактори. По-важно е да кажа, че насърчаваме доста хората над 50 години да се тестват, тъй като е допустимо да са носители на инфекцията на хепатит B или C и да не знаят за това. Особено в случай че постоянно вървят на ортодонт, маникюр, педикюр, татуировки или други рискови за здравето операции ".

ХИВ продължава да е изключителна стигма, макар че сме в XXI век, сподели Александър Миланов и изясни, че носителят на вируса може в никакъв случай да не развие заболяването СПИН, в случай че ползва избраната терапия.

" До такава степен се стига с новите лечения, които страната обезпечава изцяло гратис, че човек - притежател на вируса, в случай че ползва постоянно лечението си става с така наречен неоткриваем вирусен товар - т.е. вирусът в кръвта е в едни извънредно пренебрежимо дребни количества, тъй че не може да бъде предаден ".

Миланов означи смисъла на бързото започване на лечението, незабавно след разкриване на носителството на вируса, затвърдено в обновената методика за лекуване на заболяването на здравното министерство. Стигмата в България във връзка с болестта, съгласно него, се дължи и на това, че говоренето за секса и полово портативните инфекции продължава да е табу. Тревожно е, че няма задоволително места в страната за анонимни и безвъзмездни проучвания.

В първия миг след разкриване на вируса, най-важна е поддръжката на пациентите. В групите за взаимопомощ те споделят по какъв начин са научили, че са инфектирани, по какъв начин го одобряват, какви близки хора към тях знаят за това.

" Наличието на поддръжка, грижа и на малко информация може да успокои фрапантно пациента и да му помогне в тази обстановка. Новите групи, които стартират работа от този месец - с близки на хората с ХИВ, целят да осведомят и подкрепят фамилиите в превъзмогването на компликациите и терзанията им ".

Още за работата на групите за взаимопомощ, за диагностиката и лечението - чуйте в диалога с Александър Миланов!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР