„От месец се опитвам да си намеря работа като камериерка,

...
„От месец се опитвам да си намеря работа като камериерка,
Коментари Харесай

Разтърсващата история на камериерката Елена, която взриви България с посланието си за алчните хотелиери

„ От месец се пробвам да си намеря работа като камериерка, обиколих половината хотели в Слънчев бряг, само че на всички места се сблъсках с неуместни – едните желаят да работиш по 10 часа дневно, шест дни в седмицата за 700 лв., другите – да даваш нощни наряди, трети почват с ангажиментите, че първите месеци ще заплащат минимална работна заплата, а след това вероятно ще вдигнат възнагражденията”. Това описа пред Флагман.бг Елена Петкова, камериерката, чието прочувствено писмо до хотелиерите от Слънчев бряг: „ Алчни сте, превърнахте ни в бели робини!”.

Пропитото с истини обръщение провокира голям интерес и през целия ден не стопира да се споделя и разяснява.”Най-накрая някой да каже истината! Това е обстановката в българския туризъм и алчните притежатели би трябвало час по-скоро да го проумеят”, гневят се читатели, прочели писмото. Те предлагат на Елена да напусне страната и да търси почтено възнаграждение в чужбина.

По обясними аргументи тя не пожела да бъде снимана: „ Ако ме покажете на фотография, няма да мога да си намеря работа. Хотелиерите ще ме запомнят и никой няма да ме наеме, даже за смешните пари, които предлагат”, безапелационна е тя.

Елена е от Айтос, някогашна спортистка, дългогодишна състезателка по акробатика. Работила е в областта на търговията, офис помощник, в производството, а от няколко години и в туризма. Тя има 23-годишен наследник, който сега учи магистратура. Грижи се и за 74-годишната си майка, която е с диагностицирано тежко заболяване.

„ Ако майка ми беше здрава щях да отпътува в чужбина, тъй като тук към този момент не може да се устоя. В последните три години работих като камериерка в хотел в Слънчев бряг. Благодарна съм на притежателя, който беше безпределно правилен с мен, само че се наложи да преструктурира бизнеса си и нашият хотел мина под ръководството на различен човек, който бе извънредно безсрамен. Цяло лято ни бавеше заплатите, виждаме го, че се разхожда с голяма пачка с пари, кара скъпи коли и живее нашироко, само че за нас в никакъв случай не му оставиха. Ние не желаеме подаяния, а да ни заплати заплатите, които към този момент сме изработили. Той ни мачкаше и унижаваше”, описа Елена, запазвайки в загадка името на въпросния господин.

Преди няколко седмици почнала да си търси работа, само че с изключение на с анонимните разгласи, които в 90 % от случаите са безпределно подвеждащи, се сблъсква и с куп други неуместни. В един от хотелите желали от нея да работи седем дни в седмицата, тъй като нямали камериерки, щели да и дадат един почивен ден, когато наемат хора.

Заплатата била 750 лв., само че служителят самичък трябвал да си заплаща осигуровките. В различен голям комплекс, намиращ се в сърцето на курорта, очаквали единствено няколко камериерки да обслужват цялата база, което било на практика невероятно. „ Това значи, че ще работя по 10-12 часа дневно без отмора, което за парите, които оферират – 700-750 лв. е безпределно обидно”, споделя Елена.

В част от хотелите желали да дава дълги нощни наряди, без да й бъдат заплащани в допълнение, съвсем на всички места започвали с ангажимента, че 750 лв. е заплатата, която ще получи от юни месец, а до тогава, защото нямали доста доходи – минимално заплащане.

„ В цяла Европа нормативът за една етажна камериерка са 13 стаи дневно – с цел да може да ги почисти добре и да не я експлоатират. Ако работи над тази норма се заплаща в допълнение. Тук минималното е 15-16 стаи, а също така вменяват куп задължения”, ядосва се Елена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР