От Майкрософт разкриха, че работят върху създаването на пред комерсиална“

...
От Майкрософт разкриха, че работят върху създаването на пред комерсиална“
Коментари Харесай

Майкрософт: Ще имаме ДНК складове до 3 години

От Майкрософт разкриха, че работят върху основаването на „ пред комерсиална “ система за ДНК депозиране на данни. Очаква се системата да е налична след към три години, като ще има размера на копирна машина от 70-те години.

Сега съществува система на Майкрософт за депозиране на данни, която изисква първо да се преобразува информацията кодирана с единици и нули в аденин, тимин, цитозин и гуанин (ATCG) – четирите нуклеотида от които се състои ДНК, като има и маркери показващи по какъв начин истинската информация е подредена, след което се синтезира в същинска ДНК.

За да се извлекат тези данни и да има достъп до тях, се употребява полимеразната верижна реакция за избор на подобаващи последователности. След  това има читател, който трансформира молекулите от ATCG назад в информация.

Като развой и технология всичко това е ясно, само че цената и изискваното време за осъществяване на процедурата попречват по-масовото му приложение. При проучването си в Майкрософт употребяват 13 448 372 неповторими елементи от ДНК, като това коства 800 000 $. Новият план към този момент не реализира поставените цели да понижи цената и да форсира времето. Това може да се реализира, като се замести сегашният 40 годишен способ за произвеждане на ДНК с подобен, който употребява ензими, както прави нашето тяло.

Когато тази технология бъде налична, ще се откри отговор на въпроса по какъв начин да пазим повече и повече информация  във все по-компактни уреди.  Усилията да понижим размера на компютъра въпреки всичко имат физическа граница, складираме от ден на ден информация и данни, а сегашните технологии не могат да дават отговор на тези условия.

Технологията на ДНК хранилища може да даде решение на този проблем, поради три съществени характерности, които има: компактност, дългоденствие и продължителна значителност.

ДНК разрешава най-плътното депозиране на информация, при познатите през днешния ден физически закони. Учените дават за образец обстоятелството, че всеки филм основан в миналото на нашата планета, може да се съхранява в ДНК склад с размер по-малък от една бучка захар, а цялата информация съдържаща се през днешния ден в интернет би се вместила в ДНК склад с размер на кутия за обувки.

Що се отнася до дълголетието на складираната информация,  съгласно учените, при ДНК депозиране тя ще бъде съхранявана хиляди пъти по-дълго в съпоставяне със силициево или друго устройство. ДНК няма да бъде обект на преходните прищявки на трендовете и времето, доказателство за това е опцията да се извлече ДНК от антични остатъци от преди хиляди години.

В умозаключение от Майкрософт вършат извода, че колкото по-бързо пораства популацията на Земята, толкоз по-зависимо ще става от новите технологии. Те от своя страна ще изискват доста данни и ще създават от ден на ден и повече информация. В този случай единствено складовете от ДНК могат да се трансфорат в решение по какъв начин да се съхранява растящата все по-бързо информация.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР