От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините.

...
От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините.
Коментари Харесай

Експерт: От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините

" От машинното гласоподаване ще завоюва единствено този, които доставя машините. " Това е мнението на доцент Димитър Димитров, специалист по изборно законодателство.
По думите му главният проблем в България са изборните описи – скоро имената в тях ще са повече от популацията по демографска статистика. " Това основава необятна рамка, в която може да се помести всяка машинация ", посочи специалистът.
Според него решението е в елементарна база данни, в която всеки има избирателен адрес.
Относно електронното отдалечено гласоподаване той разяснява, че е мъчно да се обезпечат такива правила, които да подсигуряват сигурността на вота. " Това се прави единствено в Естония, само че тя е дребна страна. Норвегия, която също не е огромна страна, опитва, само че реши, че няма смисъл ", посочи доцент Димитров.
В коментар за предложенията на президента Румен Радев за видеонаблюдение (бел. ред. - това е предложение в законопроекта на " Воля " за изменение на Изборния кодекс, признат на първо четене в парламента) в секционните изборни комисии специалистът счита, че тази мярка няма да помогне изключително.
Припомняме, че на 12 декември Народното събрание гласоподава на първо четене измененията в Изборния кодекс. „ За “ промените гласоподаваха 115 народни представители, двама бяха „ срещу “, а 65 се въздържаха.
Приетите законопроекти на този стадий са два. Предложението на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ планува Централната изборна комисия (ЦИК) да дефинира броя и номерата на изборните секции, в които да се организира машинно гласоподаване, само че техният брой не би трябвало да бъде по-малък от 1000. Машините ще се създават от „ Информационно обслужване “ АД. Текстовете в законопроекта плануват да не се организира машинно гласоподаване в секции с по-малко от 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и плавателни съдове, както и в изборни секции отвън страната.
Вторият законопроект, срещнал утвърждението на болшинството, е на партия " Воля " и съдържа две оферти. Те упорстват партиите и обединенията, които имат определени с техните кандидатски листи членове на Екологичен потенциал, само че не са парламентарно показани, да не могат да оферират членове на районните, общинските и секционните изборни комисии. От партията на Марешки оферират още монтирането на видеонаблюдение във всяка една секционна изборна комисия. Всеки жител ще може да подаде сигнал за нарушавания в изборния развой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР