От март насам ЕС е доставил едва 223 800 снаряда

...
От март насам ЕС е доставил едва 223 800 снаряда
Коментари Харесай

Как напредват доставките на оръжие за Украйна

От март насам Европейски Съюз е доставил едвам 223 800 снаряда като част от проекта си за даване на един милион артилерийски снаряда - в поддръжка на нападателната война на Русия против Украйна. Говорителят на Европейски Съюз Питър Стано съобщи още, че страните членки са изпратили " танкови и минометни снаряди, точно управляеми муниции с огромен обхват и 2300 ракети от всички типове ".

През март 27-те страни членки на Европейски Съюз се съгласиха да доставят на Украйна повече муниции и договориха пакет от два милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз. Той би трябвало да обезпечи на Украйна един милион артилерийски муниции в границите на една година от запасите на обособените страни и от взаимни поръчки на Европейски Съюз.

20 милиарда евро за оръжейни доставки от Европейски Съюз

С актуалната доставка страните от Европейски Съюз към момента са надалеч от поставената цел. За втората част от проекта за доставки Агенцията за защита на Европейски Съюз EDA договаря с европейски производители за взаимни поръчки на 155-милиметрови снаряди за гаубици и ракети.

По техни лични данни от началото на съветската нападателна война през февруари 2022 година Брюксел и страните от Европейски Съюз са похарчили общо към 20 милиарда евро за доставки на всевъзможни типове оръжия за Украйна.

Берлин се бави с доставките на " Таурус "

Управляема ракета " Таурус ", изстреляна от " Торнадо " на БундесвераСнимка: Bundeswehr

В Германия продължава полемиката за даването на Украйна на управляеми ракети " Таурус ". Те имат висока далекобойност – могат да поразяват цели до 500 километра. Това значи, че в случай че Киев получи това оръжие, украинските сили ще могат да поразяват цели надълбоко във вътрешността на съветска територия. Именно с това са свързани терзанията на Берлин.

" Няма ново развиване към крилатите ракети " Таурус ", съобщи говорителка на немското държавно управление. Очевидно се търсят механически благоприятни условия за понижаване на обсега на деяние на ракетите, преди те да бъдат предоставени на Украйна.

По информация на " Шпигел " към този момент се водят диалози сред държавното управление и производителя на " Таурус ". Канцлерът Олаф Шолц може да утвърди доставката на крилати ракети, в случай че посредством механически модификации бъде изключена опцията за набези на съветска територия с това оръжие, прибавя АРД.

Самолетите Ф-16 са доста мечтани от КиевСнимка: Ahn Young-joon/AP Photo/picture alliance/dpa

САЩще образоват на украински водачи за F-16

Съединени американски щати са подготвени да образоват украински водачи на изтребители F-16. Когато Европа изчерпа опциите си за това, Съединени американски щати могат да поемат образованието, заяви представителят на Белия дом Джон Кърби. Той увери, че Вашингтон има предпочитание да продължи с образованието.

Правителството в Киев упорства за изтребители F-16 от западните съдружници, с цел да може да се пази по-добре от атакуващите съветски сили.

Още по тематиката вижте тук:

Съединени американски щати: Оръжия за Украйна от американски фабрики

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР