От март месец 2021 г. ще се кандидатства в първи

...
От март месец 2021 г. ще се кандидатства в първи
Коментари Харесай

Първокласниците кандидатстват онлайн от догодина


От март месец 2021 година ще се кандидатства в първи клас посредством централизирана система. Това разгласи зам. – кметът с направление „ Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване ” в Столичната община Владимир Данаилов при представянето на плановете на направлението и на създадената Стратегия за цифрова промяна на Столична община, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ До един месец ще бъде определен реализатор за създаване на единната осведомителна система за централизирано записване и класиране на деца в първи клас. Всяка година има сред 10 000-13 000 първолаци, които могат да аплайват в 167 учебни заведения. Към момента родителите аплайват поотделно във всяко учебно заведение. Новата система ще дава опция да се кандидатства в няколко учебни заведения по едно и също време, класирането ще става автоматизирано по критерии. Когато детето е признато то автоматизирано ще се записва и няма да има потребност да се носят удостоверения, те ще се ревизират по електронен път “, изясни Данаилов.

На въпрос на БГНЕС той посочи, че по-скоро ще бъде основана нова система, посредством която ще може да подаваме онлайн заявки за банкет в първи клас, а няма да бъде надградена сегашната система за кандидатстване и банкет в софийските ясли и детски градини.

Попитан дали ще има ограничаване за кандидатстване, той уточни, че системата ще цели да помогне на родителите да бъдат по-добре осведомени.

„ Идеята ни е системата да води, да дава информация, да бъде интуитивна и по някакъв метод да споделя къде може детето да се запише “, добави още той.

Общинският консултант Христиан Петров добави, че поради създалата се обстановка в страната две от общо седем разнообразни удостоверения за банкет в яслите и детските градини се получават от самата администрация по автоматизиран път, а няма потребност жителите да ги носят на място, като се планува всички те да станат такива.

„ От началото на месец април Направление „ Архитектура и градоустройство “ предлага на софиянците три нови услуги, които са напълно онлайн. Това са заявяване на позволение за слагане на преместваеми обекти и рекламни детайли, заявяване и приемане на виза и заявяване на позволение за градеж “, уточни Петров.

Той добави, че по план е била построена и безвъзмездна wifi зона по бул. „ Витоша “ в сектора от пл. „ Света Неделя “ до „ Моста на влюбените “.

От думите на зам.-кмета Владимир Данаилов стана ясно още, че стартира и пилотното присъединение и тестване на нова система за административни услуги в четири региона.

„ Новата система, която стартира след три седмици са в четири региона, това са „ Сердика “, „ Надежда “, „ Триадица “ и „ Банкя “. В новата система планираме да внедрим към 70 услуги, т.е. към 50% нови услуги от тези 47, които сега са налични “, обясни зам.-кметът.

Той посочи, че най-популярните услуги, употребявани до момента са удостоверенията за наследници, както и за цивилен брак.

„ След три седмици ще може да получаваме информация за смяна на режим на имуществени връзки сред съпрузи, припознаване на дете, издаване на удостоверения за наставничество и настойничество. За бизнеса – издаване на позволение за слагане на преместваеми обекти, за издаване на слагане на рекламно-информационни детайли. Това са услуги, които за първи път ще могат да се употребяват “, разясни Данаилов и добави, че в началото тези услуги ще се тестват три месеца, след което, през есента на 2020 година те ще станат налични във всички 24 региона.

Зам.-кметът разгласи още, че тази есен ще започва и нова платформа за отворени данни на Столичната община, от които ще могат да се възползват жителите и бизнеса.

„ На базата на тях, бизнесът ще може да направи приложения, които да улеснят живота на хората “, уточни Данаилов.

Николай Стойнев, ръководител на Надзорния съвет на Столичната общинска организация за приватизация и вложения съобщи, че броят на цифровите услуги се усилват.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР