Япония казва, че тълпи туристи оскверняват свещения връх Фуджи

...
От Марико КацумураФУДЖИОШИДА, Япония (Ройтерс) – В една сива, дъждовна
Коментари Харесай

От Марико Кацумура

ФУДЖИОШИДА, Япония (Ройтерс) – В една сива, дъждовна събота постоянен поток от туристически автобуси пристига на базова станция на Планината Фуджи в Япония събира десетки леко облечени чуждестранни туристи пред магазини за сувенири и ресторанти.

Сцената предизвиква образ на тематичен парк, а не преклонението, което повечето японци биха очаквали под 3776-метровата (12388 фута) планина почитан като свещен от японците и източник на гордост заради идеално симетричната си форма.

"Хей, тук не се пуши!" служител на магазин за сувенири излая, обръщайки се към мъж, облечен в къси панталони и държащ кутия бира пред червената порта „тории“, символизираща входа на шинтоисткото светилище отпред.

Връх Фуджи, който пресича Яманаши и префектурите Шизуока в източна Япония, винаги е бил популярен сред местните и чуждестранните туристи.

Но скорошният скок на входящите туристи в Япония доведе до екстремни нива на замърсяване и други напрежения, казват властите, добавяйки, че може ще бъдат принудени да предприемат драстични мерки като ограничаване на броя на посетителите, като направят планината достъпна само чрез трамвайна система, която все още не е изградена.

"Фуджи е изправен пред истинска криза", Масатаке Изуми, Представител на префектура Яманаши каза пред репортери по време на обиколка за чуждестранни медии в събота, последния уикенд преди затварянето на пътеките за годината.

„Това е неконтролируемо и се страхуваме, че планината Фуджи скоро ще стане толкова непривлекателна, че никой не би искал да го изкача“, каза той.

Планината Фуджи беше включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство преди 10 години, което допълнително увеличи популярността му. Но разграничението дойде с условия Япония да намали пренаселеността, екологичните щети от посетителите и да поправи изкуствения пейзаж, като например големите паркинги, построени за настаняване на туристи.

Пренаселеността обаче се влоши. „Subaru“, петата и най-голяма базова станция, имаше около 4 милиона посетители това лято, скок от 50% спрямо 2013 г.

Въпреки френетичното темпо на почистване от портиери, фирми и доброволци, социалните медии са пълен с публикации за замърсени бани и купчини отпадъци по пътеката за катерене.

Изуми се притеснява, че Международният съвет за паметници и места (ICOMOS), който съветва Комитета за световно наследство, може да почука всеки ден, за да попита за актуализация.

„Катеренето с куршуми“, при което алпинистите се опитват да изкачат най-високия връх в Япония преди изгрев слънце и да се спуснат в същия ден, също е нарастващо главоболие, казват властите.

Спасяване заявките са общо 61 тази година, което е с 50% повече от миналата година, като не-японските туристи представляват една четвърт, според полицията на префектура Шизуока. Служител каза, че повечето са били зле оборудвани, страдащи от хипотермия или височинна болест. Полицията в Яманаши няма сравними данни.

Един местен посетител каза, че ограниченията може да са неизбежни.

„Всеки японец би искал да изкачи връх Фуджи поне веднъж в живота си“, каза 62 -годишният Джун Шибазаки, който пристигна на турне. „Но е толкова пренаселено. Ограниченият достъп може да е нещо, с което трябва да живеем.“

(Репортаж от Марико Кацумура, сценарий от Чанг-Ран Ким; редактиране от Майкъл Пери)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР