От малки деца до младежи - в организма на всички

...
От малки деца до младежи - в организма на всички
Коментари Харесай

В организма на деца са открити пластификатори

От дребни деца до младежи - в организма на всички са открити следи от субстанции, които влизат в състава на полимерните материали. Това е извод от проучване на федералната работа по околна среда на Германия и Института " Роберт Кох ", съобщи Der Spiegel.
Обект на проучването са били 2,5 хиляди деца на възраст от 3 до 17 години. Анализът на урината на 97-100% от участниците е посочил следи от 11 от 15 изследвани субстанции. Най-често са открити следи на сътрудници, съдържащи се в пластмасата.
" Изследването еднопосочно демонстрира, че дружно с развиването на производството на субстанции, влизащи в състава на полимерните материали, все по-често те се откриват и в организма , " изясни токсикологът Марика Гьоринг, един от създателите на проучването.
" Това е доста обезпокоително, тъй като най-вече са наранени дребните деца, които са най-уязвими. Особено терзание провокират индикаторите на  перфлуороктанова киселина. При 20% от участниците нейното наличие надвишава пределната позволена централизация, а някои от дребните деца е била по-висока. ", добавя още ученият.
В опити, извършени с животни перфлуороктановата киселина, съдържаща се във връхните облекла и защитния пласт на тиганите има канцерогенно влияние и нарушава фертилността, напомня изданието.  В Европейски Съюз възбраната за потребление на това вещество влиза в действие от 2020 година. Резултатите от проучването демонстрира и нарастване на наличието в детския организъм на заместители на по-рано неразрешени химикали, което е сериозен сигнал.
Опасните субстанции не би трябвало да се заменят с химикали със сходни характерности , безапелационни са учените. Според учените би трябвало да се проучва по какъв начин химикалите попадат в човешкия организъм, защото в организма на децата са открити субстанции, съдържащи се в козметиката, играчките  и здравната продукция.
Изследването демонстрира и дълготрайния резултат на въвеждането на възбраната за потреблението на някои субстанции. Така спрямо друго изследване от 2006 година е открито намаление на наличието на олово. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР