От любовните песни до танцовите мелодии и приспивните песни -

...
От любовните песни до танцовите мелодии и приспивните песни -
Коментари Харесай

Учени от Харвард потвърдиха - музиката е универсална

От любовните песни до танцовите мелодии и приспивните песни - музиката на другите култури по света следва някои универсални модели, съобщи Ройтерс, базирайки се на обява в сп. "Сайънс ".

Според създателите актуалното проучване разкрива сходството в метода, по който човешкият разум основава музика.

Проучването е фокусирано върху музикални и етнографски записи от 60 общности по света, в това число разнородни култури като тези на жителите на планинските елементи на Шотландия, номадите Ниангатом в Етиопия, жителите на дъждовните гори на Ментавай, Индонезия, Сарамака - потомците на африканските плебеи в Суринам, и ловците-събирачи Аранда в Австралия.

Млад български академик завоюва стипендия от фондация "Херц "

Изследователите са открили, че музиката най-общо се свързва с държанието в развъждане на бебета, танци, обич, лекуване, сватби, погребения, войни, шествия, религиозни ритуали.

Проучването открива солидни сходства в музикалните отличителни черти в другите култури, отбелязва ръководителят му Самюъл Мер от Харвардския университет.

"Настоящото проучване поддържа концепцията за съществуването на набор от управителни правила за това по какъв начин човешкият разум основава музика на разнообразни места по света. Това е нещо, което нямахме опция да тестваме, до момента в който не събрахме щедро количество данни от голям брой разнообразни култури ", споделя Мер.

Много етномузиколози имат вяра, че характерностите в обещано музикално произведение се въздействат най-силно от културата, плод на която е музиката, отбелязва съавторът на проучването Люк Гловаки от университета на Пенсилвания. "Установихме нещо напълно друго. Вместо музиката да се оформя основно под въздействието на културата, от която произлиза, обществената функционалност на музикалното произведение въздейства по-силно върху характерностите й ", споделя откривателят.

"Танцовите песни звучат по избран метод по света, защото имат характерна функционалност. Приспивните песни звучат по избран метод по света, защото имат характерна функционалност. Ако музиката се оформяше напълно от културата, а не от човешката логика на психиката, тези дълбоки сходства нямаше да се проявят в толкоз разнородни култури ", добавя откривателят.

Манвир Сингх от екипа отбелязва, че приспивните песни в другите общности да вземем за пример са по-бавни и плавни, до момента в който танцовите песни са по-бързи, игриви, ритмични и пулсиращи.

Авторите на проучването са анализирали стотици записи от библиотеки и частни сбирки по света.

"Фактът, че приспивна ария, лечебна ария или танцова ария от Британските острови или което и да е друго място по света има редица музикални сходства със същата ария на ловците-събирачи в Австралия или градинарите в Африка, е незабравим ", споделя Люк Глов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР