От любимия площад на Петко и Пенчо Славейкови, през къщите-музеи

...
От любимия площад на Петко и Пенчо Славейкови, през къщите-музеи
Коментари Харесай

"Литературна София": Фотоалбум събра скритите истории на столицата

От обичания площад на Петко и Пенчо Славейкови, през къщите-музеи на Иван Вазов и Пейо Яворов, до дребните градски книжарници – всяко едно от тези места е част от богатата история на литературна София.
Снимка: Иван Шишиев
В новия си план – фотоалбумът " Литературна София " фотографът Иван Шишиев ни повежда на премеждие из пъстрите страници на огромния град.
Снимка: Иван Шишиев
" Всичко потегли през месец януари. Вече имах концепция какво желая да основа, имах няколко хрумвания, свързани с библиотеките, някои хрумвания, свързани с тези места, за които човек не знае и в последна сметка започнах, без да спирам " Етюд-и-те на София ", тъй че хората да не схващат въпреки всичко какво ще се случи. Започнах да си пиша с литературните музеи, с библиотеките за другите дребни истории, които знам, че съществуват някъде из града ", спомня си Иван.
Снимка: bTV
Разходката на основателя на " Етюд-и-те на София " из скритите литературни кътчета стартира от библиотеката на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Няколко месеца по-късно пътешествието му го води на километри отвън огромния град.
Снимка: Иван Шишиев
" Преминах през литературните къщи на Иван Вазов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Христо Смирненски… Карах колело до Байлово, с цел да мога да отида и да фотографирам къщата на Елин Пелин… В къщата-музей на Пенчо Славейков открих една визитка с парфюм, който той е употребявал, един френски парфюм, който е доста изтънчен за времето си, от 20-те години. Не се знае, може би този парфюм е употребявал, когато се е срещал с Мара Белчева ", споделя фотографът.
Снимка: Иван Шишиев
Връзката на Иван с огромните имена в българската литература обаче води своето начало доста преди той да се изгуби из градските пространства, свързани с обичани поети и писатели.
Снимка: Иван Шишиев
" На площад " Славейков " всяка година има сергии с мартеници и някъде преди към 4 години просто забелязах, че никой не поставя една-единствена мартеница, ето по този начин, даже за смешка, на ръцете на Петко и Пенчо Славейкови. На идната година просто купих мартеници и започнах да ги поставям на всички скулптури, които са свързани с литературата в града - от дяволчето Фют и Ян Бибиян до Радой Ралин и котката ", изяснява основателят на " Етюд-и-те на София ".
Снимка: Иван Шишиев
Фотоалбумът " Литературна София " ще има своето публично показване точно на празника на столицата – 17 септември, когато ще бъде открита и новата галерия на фотографа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР