От ляво надясно: Ангел Рабаджийски (Карол), Бойко Таков (ИАНМСП), Юлиан

...
От ляво надясно: Ангел Рабаджийски (Карол), Бойко Таков (ИАНМСП), Юлиан
Коментари Харесай

"Биодит" взе първия ваучер за листване на борсата

От ляво надясно: Ангел Рабаджийски ( " Карол " ), Бойко Таков (ИАНМСП), Юлиан Софрониев ( " Биодит " )

© Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Първият ваучер за 50 хиляди лева, с който компания ще може да покрие разноските си по излизане на борсата, бе публично връчен на " Биодит ". Производителят на биометрични системи за сигурност е пред процедура по набиране на 2.4 млн. лева от финансовия пазар посредством издаване на акции, а упованията са IPO-то да се организира преди лятото. В момента сдружението попълня пропуски в информацията, изисквана от Комисията за финансов контрол (КФН) преди утвърждението на проспекта за обществено предложение.

На крачка от борсата

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По-малко от година откакто Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия разгласи самодейността си за ваучерите, първият от тях бе връчен на гала в държавната институция. Получателят е българската компания, разработваща системи за биометрична сигурност, " Биодит ". От месеци тя се приготвя за излизане на борсата, където ще се опита да набере 2.4 млн. лева за агресия на външни пазари.

Дружеството е внесло проспект за издаването на акции в Комисията за финансов контрол (КФН), направен от капиталовият медиатор " Карол ". През предходната седмица регулаторът за повторно удължи периода за утвърждението на документа с искане за спомагателна информация.

" Надяваме се, че ще можем да създадем IPO-то преди края на месец май ", сподели в телефонен диалог създателят на " Биодит " Юлиян Софрониев и посочи, че в случай че забавянето бъде по-голямо, процедурата ще бъде стартирана през лятото. " Макар да е слаб сезон, въз основата на декларирания интерес от страна на институционални вложители ние нямаме терзания, че IPO-то може да бъде несполучливо. Въпросът е, че стремежът ни е то да притегли ритейл вложителите и да има презаписване, защото това е, което основава ликвидност с акцията на борсата ", добави Софрониев.

Той разяснява, че забавянето се отразява отрицателно на компанията в осъществяване на проектите й за агресия на външните пазари. Системите й за надзор на достъпа посредством биометрична идентификация се употребяват в хотели, индустриални предприятия, коли и банкомати и с изключение на в България към този момент се употребяват от клиенти в Испания, Белгия и Швеция.

Гориво за още 29 IPO-та

Съгласно разпоредбите на програмата за ваучерите " Биодит " ще разполага с 9 месеца, с цел да се листне на борсата. Едва при триумф на предлагането в този времеви диапазон ваучерът му ще бъде осребрен и разноските по процедурата ще бъдат покрити от държавната стратегия.

На церемонията по връчване на първия ваучер изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Бойко Таков уточни, че ресурсът на програмата ще стигне за поддръжка на най-малко 30 компании.

Те би трябвало да дават отговор на критерия да са дребни или междинни компании, работещи в сфери като химическата промишленост, електроника, транспортни средства, издателска активност, осведомителни технологии, просвета и така нататък и които търсят да наберат най-малко 500 хиляди лева през борсата. Със средствата от ваучера се покриват всички разноски, направени за листването на компанията на българската или задгранична борса, включително за консултантски услуги и правене на проспект.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР