От ляво на дясно: инж. Олег Божанков, помощник - ректор,

...
От ляво на дясно: инж. Олег Божанков, помощник - ректор,
Коментари Харесай

Велико Търново има потенциала да стане център за IT и аутсорсинг услуги

От ляво на дясно: инж. Олег Божанков, асистент - ректор, Великотърновски университет " Св. Св. Кирил и Методий " ; Милен Ламбев, районен управител - Велико Търново, MentorMate; Йордан Гинев, съосновател и VP Cloud & Support, Sales Services, " Булпрос " ; Милен Георгиев, съосновател и шеф, " Екстрапак " ; ръководител на УС, " ИТ Клъстер Велико Търново " ; Илия Кръстев, ръководител на УС на Българска аутсорсинг асоциация; изпълнителен шеф, А data pro

© Надежда Чипева Бизнес в областта на IT и аутсорсинг услугите във Велико Търново се прави мъчно, а измежду главните аргументи за това са неналичието на работна ръка и незадоволителните офис площи. Това стана ясно от диалога на участниците във втория панел на полемиката " Среща на бизнеса на Черноморието " на " Капитал Градове ".

Според представителите на този бизнес в района са нужни ограничения от страна на локалната власт и просветителните институции, като показаха и личните си визии по тематиката. " Велико Търново заема все по-уверено мястото си като център за ИТ и аутсорсинг услуги незабавно след София, Пловдив, Варна и Бургас – ползата към района пораства, само че с цел да може той да отговори на кадровите потребности на фирмите, би трябвало да се насочат старания към взаимна работа с локалните университети ", счита ръководителят на УС на Българска аутсорсинг асоциация и основен изпълнителен шеф на А data pro, която има над 100 служителя в града, Илия Кръстев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Регионалният управител за Велико Търново на MentorMate Милен Ламбев счита, че нещата, които могат първо да привлекат фрагменти, а след това и да ги убедят да останат в града са инфраструктурата и положителната среда за живот. " Запазването на гениите е едно от най-големите провокации пред нас. Първоначално хората не разпознаваха района като място за работа в ИТ и аутсорсинг промишлеността, само че даже и откакто това стана, задържането на фрагменти е мъчно ", разяснява той.

Съоснователят " Булпрос " Йордан Гинев, която обмисля отварянето на офис във Велико Търново, пък счита, че ползата на редица ИТ компании към града е оневинен, защото " хората тук имат качествата, които са нужни да се свърши това, което промишлеността изисква ".

Потенциалните партньорства

" Целим да включим студентите в пазара на труда още по време на образованието им – по този начин се опитваме да отговорим на растящите потребности от фрагменти на фирмите ", сподели помощник-ректорът на Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий " инж. Олег Божанков. Според него е належащо по-систематизирано партньорство сред локалната власт, бизнеса и университета, като добави, че университетът желае да даде опция на фирмите да работят по основаването на образователните стратегии, с цел да бъдат те по-практически ориентирани. Йордан Гинев от " Булпрос " акцентира, че взаимоотношението сред бизнеса и университетите би трябвало да се случва освен на равнище информиране за потребностите на фирмите, само че и да се концентрира и върху развиването на фрагментите и техните упования.

Проблемите

Въпреки опциите и положителните планове сега Велико Търново изостава доста от другите центрове за ИТ и аутсорсинг услуги в страната във връзка с инфраструктурата и наличните офис площи – в района няма задоволително бизнес здания и офиси, които да отговорят на условията на фирмите. Затова и следва построяването на бизнес център в града. Инициативата се води от " ИТ Клъстер Велико Търново ", а постройката се чака да бъде приключена в идващите две години. Тя ще е с разгъната застроена повърхност от 32 хиляди кв. м и в нея ще могат да работят 1200 души. Съоснователят и шеф на " Екстрапак ", който е и ръководител на УС на " ИТ Клъстер Велико Търново " Милен Георгиев сподели, че клъстърът е основан за " да промотира триградието Велико Търново-Горна Оряховица-Лясковец като място за пускане и развиване на ИТ бизнес.

Участниците в полемиката се съгласиха, че проблем в района е освен намирането на фрагменти, само че и задържането им. Илия Кръстев счита, че основаването на център за ИТ и аутсорсинг услуги, който е конкурентен на световно равнище зависи от това да има повече компании, които оперират локално. " Колкото по-голяма е конкуренцията за фрагменти сред фирмите, толкоз по-конкурентни ще бъдат тези фрагменти ", разяснява той.
Градската среда или какво може да притегли младите и образовани фрагменти в района
Участниците в полемиката се сплотиха и към концепцията, че привличането и задържането на младите експерти в града зависи и от положителната градска среда – те се интересуват освен от положителните условия на работа в компанията, само че и от качеството на обществения и културен живот в града, положителното опазване на здравето и обучение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР