От криза се излиза със спокойствие, разум и адекватни мерки.

...
От криза се излиза със спокойствие, разум и адекватни мерки.
Коментари Харесай

Радев към институциите: От криза се излиза със спокойствие, разум и адекватни мерки

От рецесия се излиза със успокоение, разсъдък и съответни ограничения. Призовавам жителите да няма суматоха и институциите да дават образец за дисциплинираност, организираност и ред при преодоляването на обстановката с ковид у нас. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2, на която бяха разисквани ограниченията против COVID-19 с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, началника на Националния действен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, шефа на Главна дирекция „ Пожарна и спешна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.

Държавният глава моли всички виновни институции да не се насажда повече боязън и суматоха. „ Ние желаеме хората да бъдат дисциплинирани, по тази причина дано покажем, че и институциите са дисциплинирани, мерят си приказките, работят напълно в границите на своите пълномощия и не надскачат закона “, съобщи президентът Радев и добави, че изключително в тази обстановка институциите би трябвало да се употребяват с доверието на хората. Важно е ограниченията, които би трябвало се ползват, да бъдат пропорционални на опасността, ефикасни, добре планувани и добре обезпечени, уточни Румен Радев.

Президентът означи, че има още нерешени проблеми и настоя за обезпечаването на задоволително персонални защитни средства и маски за всички медицински лица и личен състав в лечебните заведения, за общопрактикуващите лекари, за зъболекарите, фармацевтите. Румен Радев сложи и въпроса за набирането на бързи проби за определяне на болест. Предвидени са строги санкции за лекари, които отхвърлят да извършват своята Хипократова клетва в изискванията на изключително състояние, само че преди да накажем медиците, би трябвало да ги подсигурим, както се поставя с защитни средства, указания и ясни логаритми за работа, с цел да не ги демотивираме, а те са най-важните хора сега, съобщи още президентът Радев.

Държавният глава означи, че е належащо преди да се мисли за експорт на защитни дрехи за други страни, да се обезпечат българските жители. Според президента работещите в търговски обекти, публичен превоз, органи на реда също би трябвало да бъдат обезпечени с съответна хигиенно-санитарна отбрана. „ Не би трябвало да се позволява заради липса на отбрана да стопира индустриалният развой в предприятия и структури, които са директно свързани с националната сигурност на страната “, сподели президентът.

Румен Радев настоя и за ефикасни ограничения и решителни дейности против спекулата на пазара с лекарства, маски и дезинфектанти, която, по думите му, виновните институции сега не виждат.  „ Призовавам  всички българи, които сега спекулират, да не го вършат, тъй като не е почтено и е грозно за сметка на здравето и нещастието на други хора да се печели “, съобщи президентът.

Президентът означи, че организацията против разпространяването на болестта, въпреки и основана във форсмажорни условия, има резултат и към този момент България задържа ниски равнища на разпространяване. „ Призовавам още един път всички да се отнасяме с схващане към напъните, които се поставят “, съобщи президентът. Той означи, че българското общество към този момент осъзнава казуса и болшинството хора демонстрират отговорност и самодисциплина. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР