От Крим е руски до защитник на снишаването след руската

...
От Крим е руски до защитник на снишаването след руската
Коментари Харесай

Ще завие ли служебният кабинет към Русия?

" От Крим е съветски " до бранител на " снишаването " след съветската военна експанзия против Украйна президентът Румен Радев ясно се нарежда като един от дребното проруски водачи в Европейския съюз. Затова един от най-сериозните въпроси към служебното държавно управление е дали ще се опита да ревизира геополитическия избор на България, който бе предпазен от последното държавно управление. То не позволи да бъде изнудвано от " Газпром " и отхвърли да следва " по-умерените " позиции на президента.

Предпоследният длъжностен министър председател, назначен от Радев, Стефан Янев намерено защитаваше пропутински позиции в качеството си на боен министър в държавното управление на Кирил Петков и бе освободен от поста. Сега Радев назначава различен боен от запаса, считан за негова дясна ръка, в МО – Димитър Стоянов.

Кариерата на Стоянов минава във Военновъздушните сили, след което последва Радев в президентството, където е назначен за основен секретар.

Очаква се Стоянов да следва прецизно линията на Радев, което изцяло изключва опцията новият боен министър да влезе в ролята на ястреб. Не е ясно, обаче, доколко ще си разреши да наложи " умерена позиция " на фона на продължаващата война в Украйна.



Освен с мненията си към газовите доставки, той даде поръчка, че е подготвен да работи, откакто преди дни заформи скандал с вицепремиерката Корнелия Нинова, разпространявайки част от документ, който би трябвало да потвърждава, че български оръжия се изнасят за Украйна.

Нинова отхвърли изказванията му и го назова " леке " за президентството.

Сега в качеството си на боен министър Стоянов ще би трябвало да ръководи процеса по оказване на помощ на Киев с ремонт на украинска военна техника у нас.

Стоянов дружно с Радев бе и един от най-острите критици на процедурата, по-която бяха закупени американските изтребители F-16, а в този момент ще би трябвало да предвижи напред плана за закупуването на още 8 машини от Съединени американски щати.

Той би трябвало да работи и за обезпечаването на така наречен " междинни самолети ", които да заменят руските МиГ 29, до момента в който дойдат новите F-16.

Поддръжката на МиГ-овете е под въпрос, защото поради войната Русия, Украйна и Беларус към този момент не са алтернатива.

Служебният министър на външните работи Николай Милков ще размени на поста Теодора Ганчовска, чието ръководство щеше да мине съвсем неусетно, в случай че не бе тематиката за Северна Македония.

Милков е посланик от кариерата и като подобен заобикаля крайни позиции, тъй че от него не би следвало да се чакат внезапни промени. Той се употребява с доверието на Радев и ще има основна роля при назначението на идващите посланици.

Сега е дипломат във Франция и Монако и непрекъснат представител в ЮНЕСКО, работил е и в МО, където е бил непрекъснат секретар.

И той като Стоянов е бил част от администрацията на президента Радев.

обаче, несъмнено ще бъде държанието му към спрените от " Газпром " доставки, дали ще склони да открие сметка в рубли и дали ще предприеме стъпки за договаряния за нов контракт с съветската корпорация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР