От края на месец май тази година много потребители на

...
От края на месец май тази година много потребители на
Коментари Харесай

Руските телекомуникационни оператори масово блокират протоколите OpenVPN и WireGuard

От края на месец май тази година доста консуматори на Руския бранш на Глобалната мрежа се оплакват от периодически необикновени сривове и ограничавания на достъпа до известния VPN протокол OpenVPN. По всичко проличава, че тогава казусът е засегнал най-вече мобилните оператори, достъпът до OpenVPN през които е бил неосъществим по принцип или е се е сривал незабавно след установяването на връзката. Оттогава насам блокирането на протокола ту се появява, ту изчезва.

OpenVPN нормално се употребява не толкоз за заобикаляне на рестриктивните мерки и приемане на достъп до блокирани уеб сайтове, а се ползва в корпоративния бранш от огромните съветски компании като инструмент за инспекция на техните чиновници.

Днес всеобщият срив се повтори и с изключение на OpenVPN беше обиден и WireGuard – различен известен VPN протокол, също необятно употребен в корпоративния бранш.

Регистрирани са проблеми с МТС, Билайн, Мегафон, Теле2, Йота, Тинкоф Мобил и други мобилни оператори. В същото време огромните стационарни провайдери, като Ростелеком, не са наранени от казуса.

Представители на Terona VPN оповестиха, че техните клиенти също срещат компликации при потреблението на VPN, изключително от мобилни устройства. Според разработчиците спиранията на достъпа са породени от нова вълна на блокиране от страна на Роскомнадзор, по отношение на което експертите към този момент се приготвят да преминат към по-устойчиви на блокиране протоколи, с цел да обезпечат надеждна връзка за своите консуматори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР