От края на месец май се наблюдава нарастване на интереса

...
От края на месец май се наблюдава нарастване на интереса
Коментари Харесай

МОН: Интересът към студентските практики нараства

От края на месец май се следи повишаване на интереса от страна на студенти и работодатели към план „ Студентски практики - Фаза 2 “, изпълняван от Министерството на образованието и науката. Макар и с по-бавни темпове, дейностите по плана продължиха да се извършват и по време на въведеното изключително състояние през март, а от началото на юни се вижда доста повишаване на броя на записаните за присъединяване студенти и работодатели.
Проектът започва в средата на януари тази година и до началото на май в осведомителната му система се бяха записали 740 учащи организации и 6414 студенти. Сега работодателите, поискали да одобряват в организациите си студенти за осъществяване на практическо образование, са 1460, а студентите са към този момент над 16 000. Като ментори, които ще образоват студентите в действителна работна среда, са регистрирани 2182 експерти, показват от МОН.
Първите на практика образования в действителна работна среда по план „ Студентски практики - Фаза 2 “ стартираха първоначално март 2020 година Те бяха на студенти, които се образоват в професионално направление „ Биотехнологии “ в Химикотехнологичния и металургичен университет - София, и организират своята процедура в химическа лаборатория по изпитване на материали. Към момента включени в практическо образование са 3566 студенти, а 196 към този момент сполучливо са завършили своята процедура.
Проект „ Студентски практики - Фаза 2 “ се извършва по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския обществен фонд. Той продължава политиката на министерството във висшето обучение, ориентирана към усилване връзката сред образованието и пазара на труда и обезпечаване на нужните фрагменти за бъдещото развиване на страната. Срокът за осъществяване на плана е 40 месеца, в които се планува 44 000 студенти от 44 висши учебни заведения - сътрудници по плана, да имат опцията да проведат практическо образование по специалността, по която се образоват, в действителна работна среда. За сполучливо извършена процедура в границите на 240 часа студентите ще получат стипендия от 600 лева и документ.
Целта е по време на практиката младежите да придобият познания, умения и компетентности, нужни за по-успешната им реализация в социално-икономическия живот на страната. Наличието на добре готови експерти е решителен фактор за икономическия напредък и нововъведенията във всяко модерно общество. Затова с преимущество в плана ще се включват студенти, учащи се в професионални посоки и специалности, с предстоящ дефицит на пазара на труда.
За присъединяване в плана могат да аплайват всички настоящи студенти от висшите училища-партньори по плана, включени в Регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от Министерството на образованието и науката.
Студентите и работодателите, които желаят да вземат участие в план “Студентски практики-Фаза 2 ”, следва да се записват в електронната платформа на адрес: https://praktiki.mon.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР