От края на годината ще отпаднат таксите за детските градини

От края на годината ще отпаднат таксите за детските градини ...

През 2020 г. отпадат таксите в детските градини в община Ценово.

От края на годината ще отпаднат таксите за детските градини във всички населени места в района и ще бъдат за сметка на общината. Това съобщи кметът на Ценово д-р Петър Петров при откриването на учебната градина в ДГ "Радост" в село Караманово.
"Училището и детската градина са живецът на селото. Веднага след като затворят врати населеното място ще започне да обезлюдява и опустява. Ръководството на общината от години поема дофинансирането на училищата и ще продължи да изпълнява поетия ангажимент",  обеща д-р Петров.

В четирите основни училища и детските градини на територията на община Ценово официално беше открита новата учебна година. Общо 27 първокласници прекрачиха за пръв път прага на класните стаи. Най-много – 13, са в ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. Най малко – трима, са първолаците в  ОУ „Христо Ботев“ в Караманово. Учебното заведение вече 163 г. посреща своите ученици. По традиция директорката Диана Борисова закичи първокласниците със здравец и им пожела "На добър път!"

"Въпреки демографската криза в четирите училища и детски градини се провежда нормален учебен процес. В класните стаи се обучават 166 момичета и момчета. Малчуганите в детските градини са близо 100. В три от училищата паралелките са слети и маломерни. За втора година слята паралелка има и в Ценово. Забелязва се тенденция за запазване на броя на учениците. Учебните заведения за обезпечени с необходимия педагогически персонал и не изпитваме „глад“ за учители“, сподели Иванка Боянова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.
Във всички учебни заведения през летните месеци се извършиха текущи ремонти и освежаване. До дни училището в Ценово ще се сдобие с нова инсталация за парно отопление. За първия учебен ден всяко училище и детска градина получи подаръци от Община Ценово.

Източник: actualno.com