От края на 2016 година законови промени са довели до

...
От края на 2016 година законови промени са довели до
Коментари Харесай

По време на учения военните често оставали без храна

От края на 2016 година законови промени са довели до компликации с доставянето на храна за кадровите военнослужещи по време на учения. Това излиза наяве от следващите промени в Закона за защитата и въоръжените сили, които са импортирани от държавното управление в навечерието на 6 май.

Промените идват на фона на огромния дефицит на кадрови военнослужещи и опитите на Министерството на защитата да направи службата по-привлекателна.

Оказва се, че настоящи текстове от закона за защитата " всички военнослужещи от въоръжените сили и техните командири " се сблъскват с казуса - не получават полагащата им се безвъзмездна храна в натура по време на учения.

От предварителната оценка на въздействието на измененията излиза наяве, че настоящите текстове д не разрешават на военните да се изплаща левовата равноценност на храната, която те би трябвало да получат " когато тя, заради справедливи аргументи, не може да им се обезпечи в натура ", а това можело да докара до непреодолими усложнения при провеждането на образователни тренировки, учения или занятия.

В мотивите към измененията се показва, че на практика доставката на храна по време на учения, тренировки, лагери и занятия отвън поделенията " е невероятно да се осъществя ". Причината е в публичните поръчки и плануваните механизми за техния правосъден надзор. Това препятствало сключването на контракт за доставка на хранителни артикули на време.

Като решение на казуса държавното управление предлага да изплаща на военните средствата за полагащата им се храна, което щяло да засегне 78% от персоналния състав. Това обаче ще става единствено в случаи, когато има неспособност те да получат храна. С измененията се взема решение и различен проблем, излиза наяве от претекстовете към измененията:

...ще се избегне обстановката те да изпаднат в дискриминационно състояние по отношение на другите военнослужещи, които носят например наряди, защото в тези случаи при справедлива неспособност да им се обезпечи безвъзмездна храна, може да им се даде левовата й равноценност.

С други промени в закона се регламентира изключителния труд на цивилните в системата на защитата. Тъй като са наети по Кодекса на труда, само че постоянно на някои от тях им се постанова да работят с военни и да поставят ексклузивен труд, новите промени разрешават работната им промяна да надвишава 12 часа, само че тя не може да надвиши 24 часа.

Предлага се и специфичен текст, с който се цели подкрепяне на военните взели участие във военната задача в Камбоджа. Става въпрос за 1446 души, които са взели участие в мисията на българската войска в Камбоджа под егидата на Организация на обединените нации през 1992-1993 година и към днешна дата имат нерешени обществени проблеми.

" Положението на забележителна част от участниците в единствената задача на Българската войска под егидата на ООН-,в Камбоджа – 1992-1993 година е тежко. Безспорно обаче в сложни за тях моменти през днешния ден същите би следвало да бъдат подкрепени от страната с оглед несъмнения им принос за издигане боеспособността и престижа на въоръжените сили на Република България. В този смисъл и за възстановяване статуса на тези лица, се предлага основаване на опция същите да употребяват обществените кухни към Министерството на защитата и да бъдат подпомагани с парични средства, ако изпаднат в тежко материално състояние, при условия и по ред, избрани с разпоредба на министъра на защитата ", е предлагането на държавното управление. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР