От коя страна на барикадата в битката с всяващата шок

...
От коя страна на барикадата в битката с всяващата шок
Коментари Харесай

Хубавите коли - за нас, затегнатите колани - за вас!

От коя страна на барикадата в борбата с всяващата потрес и смут рецесия с ковид е управата на Столична община? Въпросът може да наподобява неуместен, в случай че се слушат единствено изказванията й. Но в случай че се погледнат дейностите, ще е доста логически. Особено след избухналия и към този момент потулен скандал с опита на заместник-кмета по превоза Кристиан Кръстев да провежда поръчка на стойност към половин милион лв. за закупуването на нови лимузини за подопечната му дирекция " Транспорт ".

За старта на процедурата се разбра не от публично известие на администрацията на кмета Йорданка Фандъкова, а от инспекция на " Сега ". Разточителният конкурс за нови коли бе разгласен в интервал, в който Фандъкова непрекъснато приканва жителите на София да проявят отговорност и солидарно да понесат несгодите от въведеното изключително състояние и последствията от повсеместната криза, която се задава. На фона на нейните апели обаче стана ясно, че заместникът й се е изкушил да набира предложения за нови возила, някои от които е трябвало да са мощни най-малко 170 конски сили, а всички да са сиви на цвят. И че Кръстев е бил подготвен да заплати 450 000 лева без Данък добавена стойност или 540 000 лева с налога от парите на всички софиянци.

Не по-малко скандално от самото оповестяване на поръчката, която хора в социалните мрежи нарекоха " гуляй по време на чума ", бе методът, по който ръководещите в София реагираха, откакто проектите им бяха разкрити. Представителите на ГЕРБ се направиха, че не се е случило нищо изключително. А някои даже се пробваха

 

да внушат, че такава поръчка в действителност въобще не е обявявана.

 

Тон за ария даде самата Фандъкова. Въпреки че в неделя, когато избухна абсурдът с лимузините, тя даде две телевизионни изявленията, в които не пропусна да изтъкне какъв брой люби, тачи и милее за всеки лев в бюджета на София, кметът не направи и минимален опит да се извини на съгражданите си за дейностите на Кръстев. Човек, който тя персонално предложения в екипа си, откакто м.г. бе определена за четвърти път, и който трябваше да въплъщава новия жанр в работа на столичната администрация. Макар в деня на разгласяването на скандалната поръчка Фандъкова да престоя в ефира към час, тя загатна с едно-единствено изречение каква да е тактиката на ръководещите по отношение на гафа. Факт е, че нито по Българска национална телевизия, нито по Канал 3 Фандъкова не бе обезпокоена с въпрос редно ли е София да изхарчи половин милион за нови коли в условия на свирепа рецесия. Въпреки това зам.председателят на ГЕРБ успя да вметне при Георги Любенов по БНТ1 кратичката фраза, че общината няма да купува коли, които " не са витално нужни в този миг ". 

Лежерното отношение на шефа явно даде самочувствие на сгазилия лука зам.кмет и няколко часа по-късно във " Facebook " Кръстев назова " спекулации " изнесените данни за оповестената поръчка. Според него състезанието за новите коли бил спрян още на 1 април " предвид на спешната обстановка ". Това се било случило " по смисъла на Закона за изключителното състояние ", който автоматизирано стопирал и всички останали процедури на уеб страницата на Столична община.

Тези изказвания могат елементарно да бъдат опровергани. Всъщност публичната поръчка за новите коли

 

бе оповестена, а не спряна на 1 април,

 

а първото известие за нейното блокиране пристигна на 5 април - неделя, часове след разгласяването на историята. Официалният документ за прекратяването на поръчката пък се появи в обществения указател на публичните поръчки едвам на идващия ден - 6 април.

Не дава отговор на действителността и изказванието на Кръстев, че Законът за изключителното състояние бил спрял всички поръчки на общината. Освен неговата, съвсем всички нейни процедури, оповестени през последните седмици, не престават да са дейни и периодите по тях текат. Това също може елементарно да се откри в упоменатия указател. Думите на Кръстев се оборват и от обстоятелството, че в системата не престават да се появяват публични поръчки, чийто възложител е Столична община. 

Отношение по абсурда не взе нито един различен виновен фактор от ГЕРБ в София. Единственият, който въпреки всичко сподели нещо по тематиката, бе шефът на комисията по превоз и туризъм в Столичния общински съвет Карлос Контрера, който е от Вътрешна македонска революционна организация. Той написа пост, почнал с енергично разграничение от Кръстев и с увещание, че самият той не е знаел нищо за проектите на отрасловата общинска дирекция да купува нови коли. Общинарят също не сложи под подозрение, че към 5 април състезанието не е преустановен и прикани това да се случи още на идващия ден. " Във времена, когато неистово търсим и купуваме дезинфектанти, латексови ръкавици и маски, да пуснеш поръчка за ламарини е несериозно ", разяснява Контрера.

С това изявленията на представителите на ръководещото болшинство в София по отношение на състезанието за новите коли се изчерпаха. Мълчанието е притеснително, тъй като

 

то е особено за съвсем всички процедури,

 

в които властта в столицата се готви да направи нещо с общинските финанси, което няма да се хареса на жителите й. Същото осведомително затъмнение обичайно царува и към състезанията за избор на почистващи компании, които да събират и извозват боклука на града. За тези процедури софиянци от много време подозират, че са извънредно неизгодни за тях и че бюджетите за тези действия са извънредно раздути. Кметът Фандъкова да вземем за пример отхвърля да приказва и за инспекцията на общинското сдружение " Чистота-Искър ", за което преди време стана ясно, че е било брутално източвано. И това не е изключение, а по-скоро предписание. 

Начинът, по който Столичната община взема решение по кое време и по какъв начин да се купуват нови коли, също попада в категорията с непрозрачните правила. Покрай абсурда с поръчката на зам.кмета Кръстев стана ясно, че шефът му Фандъкова към този момент близо три месеца не дава отговор на въпроси на опозицията в Столичния общински съвет какъв брой служебни автомобила има разполагаем администрацията, какви марки са те, има ли писани правила кой може и кой не може да употребява тези коли, до какъв брой часа и така нататък? Мълчание, което ясно демонстрира, че столичани ще има доста над какво да се гневят, в случай че научат действителните и изчерпателни отговори на тези въпроси. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР