От компанията са запазили стария комин на пивоварната. © Михаил

...
От компанията са запазили стария комин на пивоварната. © Михаил
Коментари Харесай

"Каменица" се завърна в Пловдив с крафт пивоварна за 2 млн. евро

От компанията са запазили остарелия комин на пивоварната.

© Михаил Ванчев " Каменица " откри своята " Пивоварница " на мястото, където през 2015 година притежателите на компанията затвориха остарялата бирена фабрика и изнесоха производството в Хасково. Още тогава обаче те обявиха желанията си да запазят духа на остарялата пивоварна на Пловдив, основана през 1881 година. Останалата и по-голяма част от терена на преместената пивоварна - 30.5 дка., бяха продадени през есента на 2017 година на частни вложители (братът на пловдивския кмет и " Сиенит " ) за над 13 млн. лева и върху тях ще изградят голям комплекс с жилищна част, офиси, магазини и спортно-развлекателни уреди.

След две години работа и към 2 млн. евро стартова инвестиция " Пивоварница Каменица " ЕООД ще създава годишно към 1200 хектолитра бира от новите марки " Хоп Троп Неипа ", " Спайс Вайс ", " Brew-нетка тъмна ", " Тепейл ейл " и " Чилзен Пилзен ". Комплексът има повърхност от 3500 кв. м., а в него работят 40 души с разнообразни специалности – пивовари, готвачи, ресторантьори.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В комплексът има 180 места вътре и 120 извън. " Много значимо бе за нас да запазим духа на бирената фабрика като създадем айляшка конюнктура извън. Пловдивчани знаят какво значи това и тъкмо за бохемски настроените фенове на ръчно приготвена бира направихме амфитеатър, където всеки може да седне напряко на бетоновите стълби и да се наслаждения освен на крафт бира, само че и на развлеченията, за които сме приготвили сцена пред амфитеатъра ", описа Антон Карлов, изпълнителен шеф на " Каменица " и шеф на " Пивоварница Каменица ". Той сподели, че с изнасяне на огромното произвеждане на бира в Хасково " Каменица " е станала по-ефективна компания поради понижените разноски за логистика и поради опциите за нови вложения в индустриалната зона.

Кой прави бирата

Инсталацията за бира в " Пиповарница Каменица " е ситуирана на два етажа - на първия са двата медни казана с съдържимост от по 1000 литра всеки, в които започва индустриалния развой. " От слагането на суровините в тях до завършването на процеса изминава общо към 1 месец. За производството се грижим общо трима пивовари. Целта ни е да създадем добре разпознаваеми наливни бири, които да се изпиват незабавно и да не се употребяват стабилизатори ", разяснява пивоварът Иван Карагьозов.

Той разказва вкусовите качества на петте марки наливна бира по този начин: Хоп Троп Неипа е сухо-охмелена, само че не прекомерно горчива; Спайс Вайс е обичайната Вайс бира, само че с добавени усети и тукашни подправки: чубрица и сминдух; Brew-нетка тъмна е тъмната бира от асортимента, леко сладка и с мирис на кафе; Тепейл Ейл е горчива, карамелена и плодово екзотична; Чилзен Пилзен, както приказва името й, е Пилзен бирата в " Пивоварница ". Всичките типове бира са основани по обичайните стилове в пивоварството. Главен готвач в ресторанта ще е Карстен Рабе – с над 20 интернационален години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР