От компанията LiquidPiston казват, че техният нов мотор XTS-210 решава

...
От компанията LiquidPiston казват, че техният нов мотор XTS-210 решава
Коментари Харесай

Ротодвигателят Wankel отвътре навън 5 пъти по-мощен от дизел - видео

От компанията LiquidPiston споделят, че техният нов мотор XTS-210 взема решение проблемите с успеваемостта, смазването и типа на горивото на ротационните мотори Wankel. Този двутактов мотор с компресор и течно изстудяване давал 5 пъти по-голяма мощ от равностоен по мярка или тегло дизелов мотор и 3 пъти по-голям въртящ миг. Насочен към военни, търговски и галактически приложения, XTS-210 е с размерите на баскетболна топка, тежи 19 кг и има ходов размер 210 куб.см. Може да работи с разнообразни горива, в това число дизелово и керосин.

Компанията афишира към 20 кВт (26,8 к.с.) мощ и 29,4 Нм въртящ миг, и двата при 6500/мин. Тези цифри са по-добри от пиковите 18,8 квт (25,2 к.с.) и 63 Нм на дизела Kohler KDW1003 E536A, който жестоко е пет пъти по-голям от физическия размер на XTS-210 и над четири пъти по тегло.

Дизайнът на XTS употребява единствено две съществени движещи се елементи: ротор и вал. Можете да видите разбивка на по-стара версия във видеото по-долу. И по този начин, по какъв начин работят? При класическия роторен мотор на Ванкел има триъгълен ротор в корпус с форма на фъстък. При новия мотор е противоположното - ротор с форма на фъстък в триъгълен корпус. Така че вземете всичко, което знаете за Wankel, и го обърнете безусловно с хастара на открито.



В класиката има дълга и слаба, движеща се горивна камера, до момента в който при новия има неподвижна горивна камера, която е хубава и кръгла. Можете да се вдигне компресията, просто като извършите камерата по-малка. И защото е неподвижна, можем непосредствено да впръскваме гориво, което при класическия роторен мотор не може.

Така че това са двете основни преимущества - високо съответствие на компресия и непосредствено впръскване. И още нещо тук уплътненията, те са като бутални пръстени, до момента в който при мотора на Ванкел те са вътре в ротора. Там те се движат с висока скорост и подскачат, доста са сложни за смазване, до момента в който в новия случай са неподвижни, не подскачат и можете да ги смазвате непосредствено от корпуса.

Така че главно се вземат решение основните провокации, които старите ротори имаха с горенето и смазването. Тези провокации с маслото провокираха както проблеми с издръжливостта, по този начин и проблеми с излъчванията. Като се създадат тези съставни елементи неподвижни се вземат решение проблемите на остарелия ротор. И също по този начин се надгражда неговият цикъл с цел да му обезпечи доста по-висока успеваемост. LiquidPiston работи върху тези X-двигатели към този момент съвсем 20 години, като голям брой прототипи към този момент са тествани в дребни самолети и картинги.



Други прототипи включват атмосферни версии с мощ до 40 к.с. и мотори с насилствена индукция до 70 к.с. Те са работили с дизел, бензин, водород и пропан, а сега се създава XTS-210 с гориво JP-8/Jet-A заради повсеместното му разпространяване в защитата и галактическото пространство.

Компанията върви към комерсиализиране на XTS-210 на фона на контракт за американската войска на стойност 9 милиона щатски $, като прототипът се чака да бъде доставен през 2024 година Това ще донесе общ боен контракт на LiquidPiston за над 30 милиона щатски $. Неговото приложение се чака в портативни генератори и UAV, макар че обособен план го прави оценка и за потребление в хибридно-електрически VTOL UAV.



„ По създание няма дизелови мотори в клас мощ от 25 конски сили през днешния ден, които да са подобаващи за галактически и мобилни военни приложения, където параметрите на размерите и тежестта са изключително сериозни “ - споделя компанията в прессъобщение - „ Намаленото тегло, размер и опцията за работа с тежки горива на XTS-210 обезпечава забележителна дарба на крайната система и потребни изгоди, изключително за военните за понижаване на веригата за доставки и логистичните тежести в ера, в която „ мощността в придвижване “ е все по-важна.

Тъй като електрификацията стартира да се развива, в този момент е сложен миг да се работи върху нови концепции за мотори с вътрешно горене – само че военните сигурно няма да бъдат изцяло електрически скоро, а преносимостта на дизайна на LiquidPiston и опцията за потребление на разнообразни горива сигурно може да докара до всеобщо произвеждане, в случай че се окаже задоволително ефикасен и устойчив в необятен диапазон от условия.

Източник: LiquidPiston
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР