От компаниите предупреждават, че така написаните текстове ще доведат до

...
От компаниите предупреждават, че така написаните текстове ще доведат до
Коментари Харесай

Застрахователи: Законът за справяне с градушките ще оскъпи всички застраховки

От фирмите предизвестяват, че по този начин написаните текстове ще доведат до увеличение на застрахователните награди по всички застраховки, освен селскостопанските.


Асоциацията на застрахователите в България се разгласи против закопроекта за справяне с естествените бедствия. Според компаниите от сектора в случай че текстовете бъдат признати в този тип, това ще докара до повишаване на най-масовите типове застраховки - " Каско " и " Домашно имущество ". На процедура всички правилни хора и компании, които се застраховат ще покриват с парите си вредите и на тези селскостопански производители, които не се застраховат.
" Предложеният модел за финансиране на дейноститее в прорез с публичния интерес и обществена правдивост, така катоще бъде значително финансиран с надбавка (косвен данък) върхупремиитена застраховани лица по доброволни застраховки, които нямат нищо общо със бранша на земеделието. Така, добросъвестните консуматори ще би трябвало да заплащат по-високи награди, с цел да за обезпечават мероприятия по предварителна защита на аграрни стопани, в това число и незастраховани такива ", изясняват застрахователите.
Според тях предлаганият финансов модел не е стопански аргументиран и липсва финансова логичност за използването му.

" Основателни подозрения буди и успеваемостта на разходваните средства за превативните мероприятия от Изпълнителната организация за битка с градушките (ИАБГ). За съпоставяне, в Сърбия, където климатичните условия са сходни на нашите, а методът за битка с градушките(изстрелване на ракети от земята)е еднакъв с българския, разходът за единица предпазена повърхност е съвсем два пъти по-нисък – 2,72 евро на хектар в Събрия при 4,3 евро на хектар в България. "

Освен това не се дават никакви преференции за застрахованите при положение, че са взели ограничения за понижаване на риска. Така да вземем за пример в случай че земеделските производители са вложили в противоградова отбрана, напояване, попречване на пожари и други, те няма да бъдат насърчени по никакъв метод.

" До момента е известно, че крупните аграрни производители не застраховат земеделските култури, поради дребната възможност цялата повърхност да бъде повредена от естествени бедствия и надлежно да претърпят огромни загуби. На процедура се получава, че от една страна застрахователите ще финансират предварителна защита за огромни аграрни производители, които кардинално не подписват застраховки, а друга страна – източник на финансиране биха били застраховани лица, които нямат отношение и не са облагодетелствани от законопроекта ", изясняват компаниите.

От Асоциацията са изпратили мненията си до всички заинтригувани държавни институции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР