От Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република

...
От Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република
Коментари Харесай

Прокуратурата в РСМ ще се произнесе за фейсбук страницата на българския клуб в Битоля

От Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация в Република Северна Македония оповестиха, че откакто на 21 ноември е изминал срокът на рекомендацията им за унищожаване от фейсбук страницата на Културния клуб " Иван Михайлов " в Битоля на наличие, " което накърнява възприятията и правата на огромен брой хора " и това не е направено, са " трансферирали топката " към прокуратурата, заяви Българска телеграфна агенция. 

" На 21 ноември подадохме в прокуратурата информация и копие от спорно наличие, оповестено на тази страница, което се отнася освен до тревожни изказвания, в които се възхваляват името, делото и идеологията на Иван Михайлов, само че и съставляват съществени индикации, че се популяризира наличие, което провокира расизъм, ксенофобия, назадничавост и расова ненавист, дискриминация, като по този метод се накърняват правата и свободата на огромен брой хора. С това прехвърляме топката на прокуратурата, да работи съгласно компетентността си ", сподели на конференция през днешния ден Весна Бендевска от Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация.

Бендевска посочи, че откакто през днешния ден изтича още една рекомендация на Комисията, съгласно която Културният клуб " Иван Михайлов " в Битоля " би трябвало да отстрани от името, устава и програмата си всяко противоречиво наличие, което провокира тормоз и съставлява тежка форма на дискриминация ", в идващите дни се чака информация от Министерството на правораздаването дали рекомендациите им са изпълнени.

" Министерството на правораздаването има задължението да прави ексклузивен контрол за правомерност по използването на Закона за сдруженията и да ни осведоми документално. Културният център би трябвало да потвърди, че ще промени името си и наличието на посочените документи, чиято цел е разпространение на името и делото на Иван Михайлов в Централния указател ", сподели Бендевска.

На откриването на клуба на съдружие " Иван Михайлов " в Битоля през април 2022 година, участваха тогавашния министър председател на България Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на разнообразни политически партии от България. От опозиционната партия Левица проведоха митинги в Битоля, а два месеца по-късно бе изработен опит за палеж на постройката. Щетите бяха материални, а причинителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от представителите на митингите на опозицията през лятото, против препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка.

През август от Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация направиха инспекция на Културния клуб " Иван Михайлов " и оповестиха, че са възприели наличието на българския консул по време на инспекцията като " опит за въздействие ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР