От Комисията за финансов надзор (КФН) не са предлагали лимитите

От Комисията за финансов надзор (КФН) не са предлагали лимитите ...

Зам.-шеф на КФН: Лимитите на обезщетенията при смърт трябва да са временни.От Комисията за финансов надзор (КФН) не са предлагали лимитите за обезщетение при смърт, които предизвикаха сериозно напрежение през последните дни. Това обяви пред bTV в първото си интервю Владимир Савов, зам.-председател на КФН с ресор „Застрахователен надзор”. Той пое поста от подалата оставка заради скандала със ЗК „Олимпик” Ралица Агайн.

Савов коментира, че ограничения трябва да има, но те да действат временно, докато се изработи пълна методика за определяне размера на обезщетенията – и за болки и страдания, и за икономическите загуби на семейство, което вече няма да може да разчита на заплатата на бащата например.

След решението на ВКС от средата на тази година да се разшири кръга от роднини с право на обезщетение при смърт на пътя КФН е направила анализ и е установила, че в сектора ще има недостиг.

"И в световен мащаб застраховката „Гражданска отговорност” е труден бизнес, от нея трудно се печели. В много случаи застрахователят е предлага към други свои продукти. КФН е изследвала този проблем и може да се каже, че за миналата година общо сегмента „Гражданска отговорност” има недостиг на събираната премия", каза Савов.

По думите му цена от 1000 лева за "Гражданска отговорност" не е логична. "По принцип в европейски мащаб застраховките в България са относително ниски, докато обезщетения вече доближават средноевропейските", допълни той.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg