„От колегите от областната болница „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян

...
„От колегите от областната болница „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян
Коментари Харесай

В МБАЛ Смолян няма напрежение сред работещите по отношение нивата на работните заплати

„ От сътрудниците от регионалната болница „ Д-р Братан Шукеров “ в Смолян разбрах, че тук няма проблеми с изплащането както на нощния и изключителния труд, по този начин и на 1000-те лева, полагащи се на чиновниците на първа линия. Не забелязах да има напрежение измежду работещите в лечебното заведение и по повод равнищата на работните заплати ", съобщи пред медии в Смолян министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

Тези въпроси, епидемиологичната конюнктура в региона и активността на държавния здравен надзор проф. Ангелов разиска със зам.-областния шеф Андриян Петров, с екипа на доктор Марин Даракчиев в регионалната болница, с шефовете на РЗИ и РЗОК, с представители на двата национални синдиката и Българска асоциация на експертите по здравни грижи в болничното заведение.

На територията на лечебното заведение има намерено инфекциозно поделение, в което има 13 кревати, които могат да бъдат увеличени до 20. В пулмологията има 30 кревати, които могат да бъдат увеличени до 60, като всички кревати са обезпечени с нужния личен състав. В момента в болничното заведение са приети в болница 24 пациенти с коронавирусна зараза.

Директорът на МБАЛ-Смолян доктор Марин Даракчиев увери министъра, че болничното заведение разполага с персонални защитни средства и дезинфектанти, задоволителни за снабдяването на още две лечебни заведения с потенциала на смолянската болница. „ Първите случаи на COVID-19 в Смолянска област бяха преди 5 месеца. Оттогава до момента имаме едвам 10 случая на позитивен за COVID-19 медицински личен състав, като измежду тези сътрудници няма работещи в инфекциозната и пулмологичната структури на болничното заведение. Това значи, че взетите ограничения са навременни и ефикасни, приказва и за обстоятелството, че инфекцията при чиновниците най-вероятно е привнесена извън “, акцентира шефът на регионалната болница.

В отговор на журналистически въпрос Ангелов уточни:

„ От сътрудниците в Смолян, разбрах, че те са доста сюрпризирани от настояванията и държанието на синдиката, който съставлява госпожа Илиева, и не ги припознават като свои. Според мен се цели нещо друго от отбраняване на медицинските ползи “.

Малките лечебни заведения, които не разполагат с инфекционист, а лекуват пациенти с COVID-19 ще могат да сключат контракт с НЗОК по клинична пътека № 104, при изискванията на консултантски контракт с колега-инфекционист от друго лечебно заведение. Това заяви още здравният министър пред медиите в Смолян.

По отношение дефицита на медицински фрагменти в отдалечените и труднодостъпни места здравният министър Ангелов заяви: „ Имам явен проект. Неговото осъществяване подсигурява започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места, като Мадан, като Рудозем, който включва присъединяване на три центъра на финансиране: единият е от лечебното заведение, вторият център е общината, третият център е страната. Когато име подобен вид на финансиране, тогава се събира задоволителен сериозен финансов запас, който да стимулира младежите да стартират работа и когато общината се ангажира с обезпечаването на жилища, които в случай че се употребяват в по-продължителен интервал, могат да станат техни. “

При визитата си в РЗИ-Смолян министър Ангелов беше осведомен от шефа доктор Кубатева и екипа ѝ за осъщественото епидемиологичното изследване на обществените домове в региона: откритите случаи на COVID-19 в дома за остарели хора в с. Фатово са изследвани - и личен състав, и консуматори. Всички резултати са негативни.

Очакват се резултатите на потребителите в дневния център за деца с увреждания в Златоград, а на следващия ден ще бъде осъществено пробонабиране при личния състав на дома в с. Ровино. С екипа на РЗИ здравният министър разиска и настоящи задания от дневния ред на министерството, които биха подобрили изискванията за работа на държавния здравен надзор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР