От коалицията "Реформаторск блок - Глас народен" предложиха четири законодателни

...
От коалицията "Реформаторск блок - Глас народен" предложиха четири законодателни
Коментари Харесай

Реформаторите и Глас народен с четири идеи за по-чисти медии

От обединението "Реформаторск блок - Глас национален " предложиха четири законодателни ограничения, за "по-чиста медийна среда ". Реформаторите и групировката на Светльо Витков, които се явиха дружно на последния парламентарен избор, желаят непоколебим надзор от Комисията за защита на конкуренцията за концентрации на медийния пазар, възбрана офшорни компании да финансират медии, както и гаранция за "пълно осветляване на собствеността на всяка медия ".

Ето и цялостния текст за поръчката:

Позиция на КП “Реформаторски блок – Глас народен”

КП „ Реформаторски блок – Глас национален “ показва отвращение от невъзможността на всички парламентарни партии да заемат смела и откровена политическа позиция във връзка следващия скандал, провокиран от неточните връзки сред политици и медии.

Дясната политика изисква наименуване на проблемите с същинските им имена и разработване на ефикасни, систематични решения, без значение какъв брой непопулярни и тежки може да наподобяват те. КП „ Реформаторски блок – Глас национален “ поддържа настояванията на журналистическата общественост за транспарантна и чиста медийна среда и считаме, че решението е в бързи нормативни промени.

Действащото законодателство не подсигурява свободата на словото, не пази професионализма и достолепието на българските публицисти, не дава отговор на упованията на жителите да получават надеждна и справедлива информация.

Отговорната реакция сега е политическите сили да спрат да се възползват от жълтата страна на съответни обстановки, а да подхващат наложителните систематични стъпки за налагане на работещи правила и независимостта на медиите.

Според КП „ Реформаторски блок – Глас национален “ това са следните законодателни промени:

1. Да се подсигурява цялостното осветляване на собствеността на всяка медия до равнище физически лица, както и свързаността на тези лица по смисъла на Търговския закон с политически партии, стопански субекти и притежатели на други медии.

2. Въвеждане на възбрана за финансирането на медии или компании, осъществяващи наблюдения на зрителския интерес, от офшорни или други форми на капитали без обществено явен краен притежател.

3. Да се сътвори ясна нормативна база за методологията за премерване на зрителския интерес и да се задължи Съвет за електронни медии да ползва непоколебим настоящ надзор върху измерванията. В настоящото законодателство няма механизми, възпрепятстващи опцията такива компании, посредством манипулиране на данни, да упражняват напън върху публицистичната политика на медиите.

4. Комисия за защита на конкуренцията да упражнява непрекъснат надзор върху медийния пазар и опциите за централизация на благосъстоятелност.

Тези промени ще отстранен една от най-големите язви в страната ни през последните години и ще подсигуряват на българските жители правото да получават правилна и не манипулирана информация. Осветляването на собствеността и финансирането на медиите ще отбрани достолепието и професионализма на публицистите и ще лиши всевъзможни политически и стопански ползи от опцията да подчиняват осведомителната пространство на личните си цели.

КП “Реформаторски блок – Глас народен” ще показа съответни нормативни оферти по посочените проблеми и ще търси поддръжка за използването им в настоящо законодателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР