От КНСБ обявиха, че ще продължат да работят и за

...
От КНСБ обявиха, че ще продължат да работят и за
Коментари Харесай

Синдикати и омбудсман с предложение за промени в Кодекса на труда

От КНСБ оповестиха, че ще продължат да работят и за криминализирането на неизплащане на работните заплати

Ръководствата на КНСБ и КТ " Подкрепа ", и омбудсманът ще внесат в Народното събрание предложение за промени в Кодекса на труда, които да анулират правото на работодателя да изплаща единствено 60 % от заработената заплата или това право да се ограничи до избрани условия и пъти в годината. Това обявиха президентът на конфедерацията Пламен Димитров и омбудсманът Мая Манолова по време на взаимна конференция.

Двамата се сплотиха за законодателно предложение, което планува анулацията на член 245 от Кодекса на труда или смяната му в посока на това работодателят да има право да изплаща повърхностен размер на заплатите единствено за един месец в годината, или при избрани условия, които да се заявяват пред Главната ревизия по труда. " Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. На 20 април 2017 година КНСБ дружно с омбудсмана Мая Манолова внесе 7 законопроекта. Пет видяха бял свят, само че с много промени, а криминализирането остава нерешено и тази битка продължава ", съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изясни, че Конституционният съд не е взел решение по настояването на Мая Манолова. 6 от 12 съдии са " срещу " да се отхвърли текста, съгласно който се заплащат единствено 60 % от направеното. " При това състояние се връщаме отново към депутатите – да се промени този текст в Кодекса на труда, с цел да се заплати това, което си изработил – не 60%, а 100% ", сподели ръководителят на КНСБ.

" Конкретният текст гласи, че при добросъвестно осъществяване ти се заплащат 60% от заплатата. Такова знамение няма на никое място по света – за добросъвестно държание да се постанова санкционна норма. И в текста не се прецизира, че става въпрос за случай с финансови усложнения на работодателя. С това решение Конституционен съд легализира трудовата употреба в България ", безапелационна е Манолова. Тя добави, че ще упорстват да не е по този начин или най-малко да става дума единствено за случаи на финансови усложнения и единствено за избран интервал, най-вече от година.

От КНСБ оповестиха, че ще продължат да работят и за криминализирането на неизплащане на работните заплати.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР