От ключово значение за изпълнението на Стратегията за енергия от

...
От ключово значение за изпълнението на Стратегията за енергия от
Коментари Харесай

Министерство на туризма иска да има думата за перките в Черно море

От основно значение за осъществяването на Стратегията за сила от възобновими източници в морето е намирането на баланс сред напредъка в областта на енергетиката, опазване на естествените дадености и надлежно поминъка на локалното население в черноморските райони.

Това е мнението на Министерство на туризма по отношение на Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства, макар че такова не е поискано публично от водещата комисия по енергетика.

МТ напомня, че Европейският съюз е извънредно прецизен в приложението на своето законодателство по повод опазването на околната среда. В този смисъл и осъществяването на Стратегията за сила от възобновими източници в морето би трябвало да протече при доста прецизни условия, които да подсигуряват това равновесие.

Туристическият сегмент е главен стопански бранш за България, който образува сред 8% и 9% от Брутният вътрешен продукт на страната ни. Именно заради това, ползите на бранша би трябвало да бъдат предпазени и да се откри финия баланс сред енергийното развиване и нововъведенията, упорстват от МТ. Оттам са безапелационни, че ще продължат да пазят поминъка на черноморските общности.
 Ще развиваме ВЕИ в Черно море
Ще развиваме ВЕИ в Черно море

Народно събрание одобри на първо четене Закон за силата от ВЕИ в морските пространства, макар опозиция от Българска социалистическа партия

Министерството показва и своите бележките по законопроекта:

1. Относно понятието " морски пространства "

Предметът на законопроекта включва уреждането на публичните връзки, свързани с производството на електрическа сила от вятърни електроцентрали в морските пространства, както и на предварителните изследвания за тяхното създаване, употреба и унищожаване.

Съгласно Закона за Черноморското устройство Черноморското крайбрежие обгръща акваторията на Черно море, с ширина 200 м, измерена от бреговата линия. Това води до извода, че акваторията на Черно море също попада в дефиницията за морски пространства на законопроекта и че надлежно и тя ще е обект на дейностите, регламентирани в плана.

На морските плажове и прилежащата им акватория се реализира туристическа активност, те се ръководят и поддържат посредством възлагането им на концесия или отдаване чартърен по реда на Закона за концесиите, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за туризма. Достъпът до тях и използването им е конституционно обезпечено право.

В този смисъл, Министерството на туризма показва мнение, че акваторията на Черно море, с широчина от 200 м., измерена от бреговата линия следва да бъде изключена от приложния обсег на законопроекта и надлежно да се промени дефиницията на понятието " морски пространства ", с която той борави.

2. Относно Плана за развиването на енергийните мощности (ПРЕМ)

ПРЕМ дефинира предпочитаните зони за създаване и експлоатиране на вятърни електроцентрали, включително тяхното сходство със зоните за туристически и рекреационни действия (арг. член 12, алинея 4, т. 4, б. " д " ).

В тази връзка, МТ смята за належащо и министърът на туризма да бъде измежду лицата, планувани в член 14, които съгласуват плана на План.

3. Относно предпочитаните и неприоритетни зони за създаване и експлоатиране на вятърни електроцентрали

Законопроектът планува предпочитани и неприоритетни зони за създаване и експлоатиране на вятърни електроцентрали, като по-завишените условия, при параленост на текстовете в плана, са във връзка с концесията, която ще се разпореди в предпочитана зона. Безспорно, за неприоритетните зони акцент е подложен върху разрешението за изследване, само че капацитетът при една позитивна оценка, е субектът, извършващ изследването да получи концесия по право по смисъла на член 30, алинея 2, т. 4 от плана. Неприоритетните зони не са предмет на Плана за развиване на енергийните мощности, т.е при тяхното установяване няма съгласувателна процедура, която съставлява форма на институционален надзор и от други заинтригувани институции, като посочените в член 14 от плана.

Отделно от това, в законопроекта е планувано, че до определянето на предпочитани зони посредством приемането на Плана за развиването на енергийните мощности, всички зони в морските пространства се смятат за неприоритетни (арг. от член 11, алинея 4), т.е концесията ще се получава при по - омекотен режим и без координиране от заинтригуваните институции. В тази връзка МТ предлага активността по създаване и употреба на вятърни електроцентрали в морските пространства да се реализира единствено в предпочитани зони, избрани в Плана за развиване на енергийните мощности.
 И ресторантьорите скочиха против слагането на перки в Черно море
И ресторантьорите скочиха против слагането на перки в Черно море

Където има перките във водата няма живот, няма и туризъм

4. По отношение на отговорността и гаранциите на концесионерите

В законопроекта е планувано, че: " Обектът на концесия включва и..... линейната инфраструктура до точката на присъединение (чл. 21, т. 3), като точката на присъединение следва да боде на сушата (чл. 8, алинея 3).

Същевременно не е регламентирано по какъв начин сходни дейности ще се отразят на правата и отговорностите по настоящи контракти за концесия или наем на морски плажове и на съответните стопански субекти, които упражняват правата по тях.

В Раздел ІІ " Гаранции за осъществяване " от законопроекта са уредени разнообразни типове гаранции, обезпечаващи осъществяването на контракта за концесия за строителство на вятърна електроцентрала, включително и във връзка с отговорността на концесионера за запазване на околната среда.

Министерството на туризма предлага да бъде обезпечена отговорността на концесионерите на вятърни електроцентрали и за вреди при реализиране на линейната съгласуваност, с която се засягат туристическите и рекреационни действия на морските плажове.

В умозаключение МТ акцентира, че при регламентирането на сходен вид връзки водещ следва да е уравновесеният метод, непозволяващ доминирането или колизията сред другите типове стопански действия.

От министерството се надяват, че при разглеждане на законопроекта сред първо и второ четене ще бъдат взети под внимание направените бележки, тъй че да се подсигурява безпроблемното реализиране на туристическите и рекреационните действия по морските плажове. Законът следва да подсигурява правата, както на икономическите субекти, по този начин и на всички туристи, и жители на Република България.
 Законът за ВЕИ още веднъж разбуни рибарската общественост
Законът за ВЕИ още веднъж разбуни рибарската общественост

Рибарите считат, че с него се лимитира дейноста им
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР