От ключово значение е независимите инициативи на ЕС като Европейския

...
От ключово значение е независимите инициативи на ЕС като Европейския
Коментари Харесай

САЩ предупредиха ЕС заради плановете за обща отбранителна система

" От основно значение е самостоятелните начинания на Европейски Съюз като Европейския фонд за защита и PESCO да не отклоняват от дейностите на НАТО и съдействието сред НАТО и Европейски Съюз ", се споделя в писмото.

Отбраната и вложенията в сигурност са измежду новите цели на Брюксел за интервала до 2027 година Съединени американски щати желаят Европейският съюз (ЕС) да премисли проектите си за основаване на боен съюз, защото това би довело до изключването на американски компании от контракти за доставка на оръжия и би подкопало основите на НАТО. Това се споделя в писмо, изпратено при започване на месеца от двама високопоставени чиновници в администрацията на президента Доналд Тръмп до висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, написа Financial Times.

Проблемът

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В писмото се споделя, че Вашингтон е " извънредно обезпокоен ", че одобряването на разпоредбите за Европейския фонд за защита и проекта за непрекъснато структурирано съдействие в региона на защитата (PESCO) " би довело до повтаряне, несъвместими военни системи, отклонение на лимитираните отбранителни запаси и ненужната конкуренция сред НАТО и Европейски Съюз ".

Освен това от Вашингтон са обезпокоени, че разпоредбите за отбранителния фонд биха изключили всички страни отвън Европейски Съюз от присъединяване във военните планове на съюза. PESCO съдържа 17 начинания - от възстановяване на подвижността на съюзническите армии до бюджет за военни проучвания, и е подписан от 25 от 28-те страни членки, в това число България. Европейската комисия (ЕК) предлага в идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година за нов Европейски фонд за защита да бъдат планувани 13 милиарда евро. През март т.г. Европейска комисия одобри стратегии за съфинансиране на взаимни планове в региона на защитата през 2019-2020 година на стойност до 500 млн. евро. В писмото се споделя още, че Съединени американски щати могат да отговорят със лични рестрикции към Европейски Съюз.

Посланикът на Съединени американски щати в Европейски Съюз Гордън Сондланд съобщи през март, че в случай че блокът продължи с " упоритостта си или протекционизма " в взаимните си военни планове за милиарди евро, Съединени американски щати ще прегледат разнообразни отговори, които надали ще бъдат " позитивни за която и да е страна ", напомня FT.

От Европейски Съюз настояват, че PESCO е отговор на засилилите се претенции на Вашингтон Европа да способства повече за активността на НАТО, както и че подобряването на военния потенциал няма да подкопае отговорността на организацията към Европа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обществено изрази поддръжката си за отбранителния пакт, в случай, че това не води до повтаряне с активността на алианса.

Във вторник Могерини се срещна с министрите на защитата на страните-членки, с цел да обсъдят по какъв начин страни отвън Европейски Съюз да бъдат включени в отбранителните планове на съюза.

Правителствата на страните от Европейски Съюз ще се опитат да договорят до юни законовите рамки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР