„От класика към иновации“ бе основният акцент на есенната сесия

...
„От класика към иновации“ бе основният акцент на есенната сесия
Коментари Харесай

Бира с вкус на шоколад и ванилия е новия хит

„ От класика към нововъведения “ бе главният акцент на есенната сесия на Националната бирена академия - самодейност на Съюза на пивоварите в България. Темата бе показаната в арт център,,Фотосинтезис “ под формата на занимателен роман за света на пивото и бе подкрепена от редица обстоятелства и образни материали. Тя притегли интереса на публицисти, блогъри и представители на научните среди у нас. Още с откриването на събитието ръководителят на Съюза на пивоварите – Владимир Иванов, акцентира на това, че следва вечер, наситена с доста информация:

Пивоварната индустрия е единственият отрасъл в страната, който от самото си основаване през 1882 година до ден сегашен има цялостна информация и статистика за развиването си, събрана в два тома история. Съюзът на пивоварите съхранява обстоен списък с данни и настояща информация за всяко едно пивоварно дружество - отново от далечната 1882 година до момента. За нас е значимо, че актуалната бирена промишленост в България е в крайник с най-актуалните международни трендове - от „ класиката в жанра “, през експертните решения, до нововъведенията и устойчивото развиване. “ В тази тенденция аудиторията научи доста съответни данни за оптимизацията на ресурсите, които са директно свързани и с икономическите резултати в пивоварния отрасъл. Така да вземем за пример, през днешния ден за производството на 1 бутилка бира се разходват близо 2 литра вода, до момента в който преди 15 години, това количество е било към 8 литра.

Не по-малки са и напъните за икономисване на сила. За производството на 1 литър бира, модерните пивоварни в страната използват от 0,24 до 0,36 MJ, до момента в който преди 15 години употребяваната ел. сила е била от 2 до 3 пъти повече. Ключова роля като презентатор на събитието имаше Методи Стоянов - инженер технолог, майстор-пивовар и индустриален шеф на една от най-големите в страната пивоварни компании. Експертът съумя да завладее аудиторията с забавни обстоятелства за обичайна пивоварна технология. Именно на тази база и с класическите софтуерни процеси са развити главните правила, на които се основават актуалните усъвършенствани способи на производството и възстановяване качествената характерност на създаваното питие.

Това се дължи също и на вложенията в модерните технологии и новаторска база, в които фирмите у нас влагат годишно. „ Често споделям, че процесът по основаване на питие е магия. В него има сила, има живот и промяна. И тъкмо в това е тайната – в непрекъснатата смяна. От времето на шумерите до 21-ви век - бирата не стопира да се развива, да комбинира нови усети и да се усъвършенства, с помощта на технологиите и нововъведенията в бранша. Развитието на бирената промишленост е неразривно обвързвано с нововъведенията, защото ние следим от близко потребителските настройки и се стараем да сме съвременни, настоящи, забавни и да отговорим по най-хубавия метод на желанията на нашите консуматори. “, разяснява Методи Стоянов.

Именно потребителските настройки дефинират трендовете и новите оферти, които пивоварните оферират на пазара. Интересно е и развиването на нови специфични бири, които са по-екзотични и ексцентрични като усет, а също по този начин могат да имат специфични добавки като шоколад, кокос, ванилия или билки – новаторски артикули, основани вследствие на търсенето на актуалните консуматори. Непастьоризираното, нефилтрираното и безалкохолното питие също са едни от забавните оферти на пазара през последните години. Инж. Стоянов показа техните специфики и акцентира, че този вид бири се харесват на консуматорите от разнообразни възрастови групи, изключително на феновете на питие със пресен усет. Важен акцент на събитието бяха и данните за опазването на околната среда. Общо вложенията в зелени планове и начинания в бранша за последните 3 години надвишават 20 милиона лв..

През предходната година, с помощта на нововъведенията, бирените компании в страната са икономисали близо 200 тона хартия. В този смисъл пивоварите са предотвратили изсичането на 2600 дървета, а с доброволчески си труд и целево финансиране от пивоварния отрасъл са засадени нови 2 200 дръвчета. Според изчисленията на еко-експерти, рециклираните годишно бирени пластмасови бутилки икономисват електро сила, употребена от 1 700 български семейства за 2 години. Още повече, че през днешния ден двулитровите пластмасови бутилки са най-малко 25% по-леки в сравнение с, когато са пуснати за пръв път през 1970 година Рециклираното пък на 20 бирени кенчета, икономисва сила, равна на тази от 1 литър бензин. Ежегодно у нас се оползотворяват към 3 400 тона бирени стъклени бутилки и по този метод се икономисват излъчвания от 1100 тона въглероден двуокис.

Голяма изненада провокира демонстрацията на един от най-новите способи за оползотворяване на бирените трици, показан от сътрудниците на СПБ - Easy 3D. Пред очите на присъстващите за първи път в България беше основана триизмерна бирена чаша, „ отпечатана “ на специфичен 3D принтер. Материалът за чашата е под формата на 3D нишка - BUZZED, направена напълно от отпадъчния органически материал от пивопроизводството. Тъй като нормално за тази цел се употребява пластмаса, новият способ е извънредно екологосъобразен. Още повече, че този вид нишка служи за щемпел и произвеждане на най-различни триизмерни предмети.

Гостите на събитието посрещнаха с любознание най-новия филм на СПБ „ Съвременният път на пивото “ и фото експозицията, представяща индустриалната среда във всяка пивоварна. Национална бирена академия продължава и идната година с нови провокации, събития, тематики и страсти, отдадени на пивото.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР