Анализ-Китай вече не може да „разширява и претендира“ за общинския дълг

...
От Кевин Яо и Самуел ШенПЕКИН (Ройтерс) – обещаната от
Коментари Харесай

От Кевин Яо и Самуел Шен

ПЕКИН (Ройтерс) – обещаната от Китай „кошница от мерки“ за намаляване на дълга на местното правителство рисковете вероятно ще включват специално емитиране на облигации, замяна на дългове, преобръщане на заеми и нещо, което Пекин наистина мрази: потапяне в централния бюджет.

Местните правителства са фундаментални за китайската икономика, като Пекин натоварва провинциалните и градските власти с постигане на амбициозни цели за растеж. Но след години на свръхинвестиции в инфраструктура, рязко падаща възвръщаемост от продажби на земя и скок на разходите за COVID, икономистите казват, че задлъжнелите общини сега представляват сериозен риск за китайската икономика.

Китайските лидери обещаха миналия месец, без подробности , за да помогне за облекчаване на техните дългове, сигнализирайки за опасения относно потенциална верига от неизпълнение на общински задължения, дестабилизиращи финансовия сектор.

Икономистите приеха това послание за по-конструктивно, отколкото през април, когато лидерите на комунистическата партия поискаха „строг контрол“ на местни дългове. Изводът, казват те, е, че Пекин е осъзнал, че трябва спешно да хвърли пари за проблема.

Това може да представлява голям пробив в намирането на изход от кризата с общинския дълг на Китай, с която Пекин има години наред поиска местните администрации да се справят сами.

„Проблемът с местния дълг е сложен, така че не можете просто да кажете, че не искате да поемете отговорност“, каза Гуо Тианьонг, професор в Централния университет по финанси и икономика в Пекин, обяснявайки насоките на Политбюро.

Степента на всяко участие на централното правителство и всички условия, свързани с него, все още са предмет на дебат, казаха двама политически съветници пред Ройтерс. Дали пакетът от мерки ще бъде краткосрочен или многогодишен план също остава неизвестен.

Тези подробности ще бъдат ключови за инвеститорите, за да преценят колко решително и дълготрайно ще бъде решението на Пекин.

„Мащабът на всяко преструктуриране и мащабът на проблема, който Пекин признава, са важни за успеха на това усилие“, каза Логан Райт, партньор в Rhodium Group.

Историята продължава

ДИЛЕМАТА НА ПЕКИН< /p>

Дългът на местното правителство достигна 92 трилиона юана (12,8 трилиона долара), или 76% от икономическата продукция през 2022 г., спрямо 62,2% през 2019 г. Част от него е дълг, емитиран от финансови инструменти на местното правителство (LGFV), които градовете използват за набиране на пари за инфраструктурни проекти. Международният валутен фонд очаква дългът на LGFV да достигне 9 трилиона долара тази година.

Централното правителство, което многократно е предупреждавало за „скрити дългови рискове“, се тревожи, че числата са дори по-високи, когато се отчита всеки дълг, издаден извън общинския баланс листове.

Това е неустойчива ситуация, която поставя Пекин в затруднение: не предоставяйте помощ и икономическият модел се разпада с тежки последици за растежа и социалната стабилност, или се намесете с риск от насърчаване на по-безразсъдно харчене.

„Трябва да се установи принцип: не целият дълг ще се поема от централното правителство“, каза политически съветник пред Ройтерс при условие за анонимност.

„Това може да доведе до морален риск ."

За да се избегне този риск, съветникът предложи всички заинтересовани страни да поемат част от тежестта: финансови институции, местни власти, Пекин и обществото като цяло.

ОПЦИИ

< p>Повечето икономисти очакват Пекин да инструктира държавните банки да продължат да прехвърлят падежиращия дълг с по-дългосрочни заеми при по-ниски лихвени проценти, стратегия, често наричана „удължи и се преструвай“.

Банките, обаче, трябва да бъдат избирателни въз основа на мащаба и спешността на всяка задача за рефинансиране. Преструктурирането на дълга вреди на собствения им баланс, възпрепятствайки способността им да финансират други части на икономиката.

За много местни правителства, „за да запазят жизненоважни функции, се нуждаете от трансфери от Пекин, а за да се развивате, трябва да издадете облигации – централното ръководство е наясно с това“, каза източник от държавна банка пред Ройтерс след скорошно работно пътуване до две задлъжнели провинции.

Самите местни власти ще имат отговорности, преди всичко да бъдат чисти.

Местните правителства вероятно ще използват остатъчните квоти за емитиране на облигации от миналата година, за да заменят „скрит дълг“ с официални облигации в баланса си, според анализатори, като ще бъдат емитирани до 2,6 трилиона юана.

Подобен ход има прецедент. От 2015 г. до 2018 г. местните правителства са емитирали облигации за около 12 трилиона юана, за да ги заменят за задбалансови дългове.

Пекин може също така да поиска от определени населени места да продадат или използват активи за набиране на средства.

< p>„Удължаването на дълга на местното правителство и LGFV и де факто преструктурирането, особено при банките, вероятно ще бъдат насърчавани, докато местните власти също могат да бъдат принудени да продадат или ипотекират някои активи“, каза Тао Уанг, главен икономист за Китай в UBS.< /p>

След това идва пестеливият Пекин, който има най-голямо пространство за маневриране, с дълг на централното правителство от само 21% от БВП.

Пекин издаде 1 трилион юана в специални облигации през 2020 г., за да се справи с пандемията, 1,55 трилиона през 2007 г. за рекапитализация на държавния фонд и 270 милиарда юана през 1998 г. за рекапитализация на „големите четири“ държавни банки.

„Централното правителство може да емитира евтини облигации, за да замени местния дълг ”, каза втори политически съветник.

Доходността на държавните облигации на Китай от 10 до 30 години е 2,7%-3,0%. Някои градове и LGFV плащат 7-10% лихва.

Гуо, професорът, каза, че подобни суапове трябва да надхвърлят 1 трилион юана тази година, за да имат значение.

По-щедри директни фискални трансфери за финансиране на жизненоважни обществени услуги също могат да бъдат хвърлени в кошницата, казват анализатори. Този път е добре утъпкан: Министерството на финансите очаква рекордните 10 трилиона юана в такива трансфери тази година, което е с 3,6% повече от 2022 г.

За да спре проблемът с местния дълг да се появява отново, политиците трябва да приложат дълбоки промени в начина, по който работи икономиката.

Анализаторите на BBVA предлагат размиване на критериите за ефективност на растежа при оценката на местните държавни служители.

Но в крайна сметка Пекин и китайското общество може да трябва да приемат по-ниския растеж след четири десетилетия на експанзия със зашеметяващи темпове.

„Дали Пекин ще може да приеме значително забавяне на инвестициите на местното правителство и следователно икономическия растеж, ще бъде един от най-важните въпроси при всяко преструктуриране, “ каза Райт от Rhodium.

($1 = 7,1780 китайски юана ренминби)

(Редактиране от Мариус Захария и Линкълн Фийст)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР