Изборният трибунал в Нигерия потвърди президентската победа на Тинубу

...
От Камилус ЕбохАБУДЖА (Ройтерс) – Трибуналът на президентските избори в
Коментари Харесай

От Камилус Ебох

АБУДЖА (Ройтерс) – Трибуналът на президентските избори в Нигерия в сряда отхвърли оспорванията на опозиционните съперници срещу победата на Бола Тинубу на оспорваните избори през февруари, следвайки модела, наблюдаван в предишните изборни години в най-гъсто населената държава в Африка.

Никакво правно оспорване на резултата от президентските избори не е успяло в Нигерия, която се върна към демокрацията през 1999 г. след три десетилетия на почти непрекъснато военно управление и има история на изборни измами.

Атику Абубакар от Демократическата партия на народите и Питър Оби от Лейбъристката партия, които се класираха съответно на второ и трето място, бяха поискали от съда да отмени изборите, твърдейки за нередности.< /p>

Съдиите от петчленния трибунал, които се редуваха да четат присъди в продължение на повече от 11 часа, отхвърлиха отделните петиции на Атику и Оби точка по точка.

Съдия Харуна Цаммани каза, че на Оби петицията е „неоснователна“ и „не е предоставила достатъчно надеждни доказателства“, за да подкрепи твърденията за нередности.

Цаммани каза, че твърденията на Атику за измама с гласуване са „толкова куци“ и отхвърли аргумента му, че Тинубу не е квалифициран да се кандидатира за президент.

„Петициите се отхвърлят“, каза Цаммани.

Оби и Атику, които не бяха в съда, не можаха да бъдат открити веднага за коментар. Лейбъристката партия на Оби в изявление отхвърли решението и каза, че ще обяви следващите си стъпки след среща с адвокати.

В изявление от Индия, където той се готви да вземе участие в срещата на върха на Г-20, Тинубу приветства решението на трибунала и призова своите съперници и техните поддръжници да подкрепят неговото правителство.

Наблюдатели на Европейския съюз казаха през юни, че изборите са били помрачени от проблеми, включително оперативни провали и липса на прозрачност, които намаляват общественото доверие в процеса .

Въпреки това, изборите не предизвикаха никакви признаци за нарастване на народната опозиция и Тинубу беше приет от международната общност за легитимен лидер на Нигерия.

Атику и Оби могат да се обърнат към Върховният съд на страната да отмени решението на трибунала. Всяко обжалване трябва да бъде приключено в рамките на 60 дни от датата на решението на трибунала.

Въпреки че е благоприятно за Tinubu, решението на трибунала едва ли ще предизвика особена еуфория или импулс за президента след избори, белязани с рекордно ниски гласове избирателна активност от 29%.

В нация с повече от 200 милиона души, от които 87 милиона са регистрирани да гласуват, Тинубу събра само 8,79 милиона гласа, най-малкото от всички президенти след връщането към демокрацията, ограничавайки добра воля към него.

(Допълнителен репортаж от Феликс Онуа, сценарий от Макдоналд Дзирутве и Естел Ширбон; монтаж от Алисън Уилямс, Бил Беркрот и Тимъти Гарднър)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР