От Камарата на частните съдебни изпълнители призовават да се увеличи

...
От Камарата на частните съдебни изпълнители призовават да се увеличи
Коментари Харесай

ЧСИ-тата искат да се увеличи размера на държавната издръжка

От Камарата на частните правосъдни реализатори приканват да се усили размерът на изплащаната от страната прехрана, избран със Закона за държавния бюджет. Така да подсигуряват естествен живот и развиване на едно дете, и то не по-малко от минимално избрания размер на издръжката съгласно Семейния кодекс.

От браншовата организация изпратиха писмо до държавното управление и Народното събрание за промени в Закона за държавния бюджет преди гласуването му на второ четене и за промени в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана, написа " 24 часа ".

ЧСИ-тата твърдят, че присъжданите от съда в последните години издръжки са в пъти по-високи от оптималния размер на издръжката, изплащана от страната , който не е променян от 2009 година
 Три месеца затвор за татко, отказал да заплаща прехрана на сина си
Три месеца затвор за татко, отказал да заплаща прехрана на сина си

Той ще бъде и публично охулен

Съгласно признатия на първо четене Закон за бюджета за 2022 година оптималният размер на присъдената прехрана, която е планувано да се заплаща от страната, е в 90 лева ., което е извънредно незадоволително, с цел да обезпечи екзистенцминимума за едно дете.

Така избраният размер е и доста по-нисък от минимално избрания размер на издръжката, а точно 1/4 от минималната работна заплата за страната, за която се планува да бъде увеличена на 710 лева .

Камарата желае да се създадат промени в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана, която в настоящия си тип е извънредно тромава и оставя стотици деца без прехрана.

Промените са извънредно наложителни, с цел да могат сумите бързо и елементарно да доближават до правоимащите лица и ЧСИ да могат да спомагат в оптималната степен на жителите .

Спрямо длъжниците, които имат публични приходи и имущество, ЧСИ съумяват да си свършат работата и годишно събират милиони левове в интерес на майките и децата , твърдят от Камарата.

При открита липса на приходи и имущество, върху които да се насочи насилственото осъществяване, дължимата прехрана не може да бъде събрана от длъжника. За тези случаи Семейният кодекс планува изплащането на присъдената прехрана на децата да се прави от страната за сметка на неизправния дебитор, в размер, избран в правосъдното решение, само че не повече от оптималния размер, определян годишно в Закона за държавния бюджет.

Редът за изплащането й е избран в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана, която урежда една извънредно дълга и неведнъж невъзможна процедура по нейното погашение от страната посредством общината.

Предвидено е на всеки 6 месеца да се прави цялостно изследване на имуществото на длъжника. При всяко закъснение при съставянето на констативните протоколи , удостоверяващи неналичието на имущество и приходи на съответния дебитор, води до прекъсване на заплащането й. А това пропускане на периода се дължи на условия отвън съответния правосъден реализатор - обследването на имущественото положение на дължащия прехрана родител е обвързвано с голям брой информации и информация от разнообразни органи, институции и юридически лица, които в множеството случаи не идват по едно и също време, а от време на време се бавят седмици, даже месеци.
 С 23% по-ниска работна заплата взима българинът от нужното за прехрана
С 23% по-ниска работна заплата взима българинът от нужното за прехрана

Двама от 10 наети лица през септември са работили на минималната работна заплата

По този метод стотици деца остават без средства за прехрана за дълги интервали от време , а обществените функционалности на страната в тази връзка въобще не се реализират.

При частните правосъдни реализатори годишно се образуват десетки хиляди каузи в интерес на жители, по които се събират над 150 млн. лева всяка година. Това са суми за неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, компенсации на потърпевши при произшествия тежки престъпни закононарушения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР