От Камара на строителите в България предложиха на правителството помощ

...
От Камара на строителите в България предложиха на правителството помощ
Коментари Харесай

Камарата на строителите поема водопровода от Мало Бучино до Перник

От Камара на строителите в България предложиха на държавното управление помощ и поддръжка за създаване на помпената станция и водопровода от Мало Бучино до Перник . Новината заяви районният министър Петя Аврамова на брифинг в Министерския съвет.

Това, което заявиха представителите на Камара на строителите - цялостна готовност на всички компании, които имат опит в построяването на ВиК мрежи, с цел да може в оптимално къси и бързи периоди водопроводът от 13.5 км да бъде изпълнен, както и помпената станция към него.
 До дни стартира построяването на водопровода от София до Перник
До дни стартира построяването на водопровода от София до Перник

Потреблението на вода по време на режим е по-голямо, отбелязва шефът на ВиК-Перник

Аврамова благодари от името на премиера Бойко Борисов и от цялото държавно управление за готовността в сериозната обстановка за преодоляване на рецесията в Перник за помощта на компаниите в България за справяне с казуса.

Икономическият министър Караниколов изясни, че на съвещанието на Министерски съвет се е взело решение в порядъка до днешния ден министрите на стопанската система, на районното развиване и на екологията да изискат единодушие от Столичния общински съвет през мрежата на Следствен отдел към окръжна прокуратура да се пренасочи водосбора на бент. " Белмекен " през Бели Искър да преминат в Перник.
 Няма заплаха за водата на столичани, твърди Караниколов
Няма заплаха за водата на столичани, твърди Караниколов

Кризата в Перник отворила очите на всички

В момента има готово писмо и всеки миг ще бъде изпратено. Очаква се отговор от концесионера на ВиК-София . Столична община са изискали същото мнение, което касае на 100% опцията през мрежата на София безпрепятсвано , без да се основават проблеми за поданици на столицата, и региона. Становището на концесионера споделя, че по тази мрежа може да се преведат в допълнение 400 литра в секунда.

От Камара на строителите в България заявяват, че постоянно откликват при съществени проблеми , които пораждат в България. Такива били случаите в Бисер, Хитрино и при земетресението в Перник. Сега те още веднъж се усещат задължени да оказват помощ на жителите на миньорския град. От Камарата са подготвени с хора и техника да се включат във всички стадии в построяването на трасето и да не позволен хората в Перник да страдат.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също щял да се възползва от това предложение на Камарата, изясни икономическият министър Караниколов, съгласно който следва възлагане на ВиК инфраструктурата вътре в града за това, което страната е отпуснала средства.

Все още няма решение за разпределяне на добави 25 млн. лева за водната рецесия в Перник . До края на деня би трябвало да бъдат изпратени плановете. След приемането на плана, той ще бъде импортиран за разглеждане в Министерския съвет на изключително съвещание. Тогава ще се разбере и точната му стойност.

Караниколов уточни, че доста се спекулирало по тематиката за цената на плана от 5 млн. лева тъй като Перник е в спешно състояние. " Нямаме и времето, другояче бихме го дали на някой да го извърши за 5 млн. лева, само че за жалост няма да го довършат и половината ", акцентира Караниколов и увери, че планът ще бъде качен публично.
 Водният капацитет в България не е изцяло усвоен
Водният капацитет в България не е изцяло усвоен

Валентин Колев: Цената на електрическата сила в България е най-висока от цяла Европа

Икономическият министър оцени извънредно положителното отношение от СОС, който ще спомага за прекосяване през тяхната мрежа за обезпечаване в режим опцията Перник да получава вода. Има тръби за осъществяването на плана и това, което се провежда сега е, че се чакат към 300 тира да докарат в период тръбите.

Намерени са налични тръбите, част от тях не са създадени, само че ангажимента с производителя е дневно да се създават по 400 метра тръби . Проблемът е, че не са в България, а са в Испания.

На въпрос дали водата от язовир " Диканя " става за питейни потребности, Караниколов изясни, че това бил първият вид, който е прегледан. Гледани са доста разновидности, с доста учени, само че Караниколов изиска да остави тематиката за различен спор. Проблемът, съгласно икономическия министър е, че преди към 2 месеца била изследвана водата по поръчка на ВиК-Перник. Тогава се получила информация, че във водата имало салмонела. Преди 15 дни Софийска вода и Министерство на стопанската система взели проби и било открито, че няма такава инфекция/бактерия.
 Водата в Перник няма да нараства, твърди Караниколов
Водата в Перник няма да нараства, твърди Караниколов

По думите му режимът ще бъде унифициран във всички квартали

Още през вчерашния ден е изпратено до здравните органи искане да се направи разбор на водата дали може тя да бъде употребена за питейно-битови нужд и. Преди разбора няма да по никакъв метод да се подхващат дейности да се приведе вода към язовир " Студена ". Другият механически проблем бил е, че имало благоприятни условия детайли да са слезли на дъното на язовир а и когато стартира да се припомпва вода, в допълнение да се установи, че не е годна за питейна вода. Всичко се следи доста деликатно и по никакъв метод няма да бъде вкарана вода, която не е годна за питейно-битови потребности.

Той регистрира, че сега в язовир " Белмекен " има 84 млн. кубика вода, като за предходната година към 6 януари в същия язовир е имало 34 млн. кубика вода. За потребностите на хората в Перник били нужни сред 12-15 млн. кубика вода.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР