От какво е направено Слънцето? Слънцето е звезда, съставена от

...
От какво е направено Слънцето? Слънцето е звезда, съставена от
Коментари Харесай

Любопитни факти за слънцето

От какво е направено Слънцето? Слънцето е звезда, формирана от горещи газове, които съдържат детайли, в това число водород, хелий, калций, натрий, магнезий и желязо. Температурата му е толкоз висока, че свети в бяло.Освен това е доста огромен: в случай че Слънцето беше с размерите на баскетболна топка, Земята щеше да е с размерите единствено на глава на топлийка.

Колко горещо е слънцето? Екстремно ултравиолетово изображение на слънцето с доста талази на цялостен диск, направено от Обсерваторията за слънчева динамичност (SDO) на 30 март 2010 година Фалшиви цветове наблюдават разнообразни температури на газа. Червените са относително студени (~60 000 K); сините и зелените са по-горещи (> 1 000 000 Слънцето е извънредно горещо. Повърхността на Слънцето (или неговият външен забележим пласт, наименуван фотосфера) е към 10 000 градуса по Фаренхайт (5537 градуса по Целзий) - към 50 пъти температурата, нужна за шупване на вода. Ядрото на Слънцето доближава 27 милиона градуса по Фаренхайт (15 милиона градуса по Целзий). Толкова е интензивно, че там протичат нуклеарни реакции.

Какво би станало със Земята, в случай че Слънцето не съществуваше? Без Слънцето животът на Земята не би съществувал. Планетата би била в най-хубавия случай замръзнала тъмна топка. Слънцето обезпечава светлина, топлота и сила, което раздвижва атмосферата, създавайки ветрове и дъжд. С него растенията порастват, животните и хората се хранят. Топлинната мощ на Слънцето се трансформира с времето, което се отразява на всекидневието ни, климата и сателитните ни връзки. Слънцето: по кое време и по какъв начин ще загине нашата звезда?

Какво се случва по време на слънчево затъмнение? От време на време Луната минава тъкмо пред Слънцето, до момента в който прави своя път към Земята. Той краткотрайно блокира Слънцето, хвърляйки сянка върху част от Земята, която претърпява ден. Когато настъпи това цялостно слънчево затъмнение - слънчево затъмнение - засегнатата част от Земята става тъмна, до момента в който Луната не премине. Околните региони претърпяват отчасти затъмнение, когато единствено част от Слънцето е краткотрайно покрита от Луната.

Къде на Земята Слънцето грее най-вече? В Съединените щати Юма, Аризона има приблизително 90 % слънчеви дни годишно или повече от 4000 слънчеви часа годишно. Санкт Петербург, Флорида, е втори; този град е имал 768 поредни слънчеви дни от 9 февруари 1967 година до 17 март 1969 година Извън Съединени американски щати източният завършек на пустинята Сахара е най-слънчевият: Слънцето грее там през 97 % от времето.

Има ли място на Земята, където Слънцето не изгрява? В арктическия и антарктическия кръг има най-малко един ден в годината, когато слънцето не изгрява и един ден, когато слънцето не залязва. Това се дължи на близостта им до полюсите на Земята. Слънцето не залязва на лятното слънцестоене (21 юни на север и 21 декември на юг) и не изгрява на зимното слънцестоене (21 декември на север и 21 юни на юг). Поради тази причина Арктика и Антарктика се назовават ​​„ земите на среднощното слънце " през лятото и „ земите на обедния мрак " през зимата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР