От кабинета на президента на Украйна изразиха недоумение, че посещението

...
От кабинета на президента на Украйна изразиха недоумение, че посещението
Коментари Харесай

Зеленски обвини МААЕ за твърде краткото посещение на АЕЦ

От кабинета на президента на Украйна показаха неразбиране, че визитата на задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в АЕЦ е траяло единствено два часа. Те не схващат какво може да се направи за толкоз малко време.

Това сподели съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в ефира на Националния телетон.

Експертът изясни за какво руснаците могат да провеждат провокации на фона на идването на задачата на МААЕ. Подоляк напомни, че МААЕ има характерни логаритми за проучване на обстановката в атомна електроцентрала и проучване на нуклеарен реактор. Нищо от това, съдейки по продължителността на визитата, не е направено, което наподобява доста необичайно.

„ Те не просто пристигнаха да прегледат територията, да вземем за пример трапезарията или други зал... Ето за какво е необичайно, че задачата продължи два часа. Но МААЕ споделя, че представители ще останат там за непрекъснато. Но след два часа, изключително когато руснаците се въртят към теб и ти споделят къде какво е пристигнало, можеш да слушаш единствено приказки в осъществяване на представител на Росатом и нищо повече “, каза той.

Припомняме, че на 1 септември задачата на Международната организация за атомна енергия пристигна в Енергодар, където се намира Запорожката атомна електроцентрала и я посети, откакто остана там към два часа.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Мариано Гроси даде обещание, че задачата ще поддържа постоянно наличие на територията на ЯЕЦ. В същото време задачата на МААЕ успя да види „ основни неща “ в първите часове на визитата в окупираната Запорожка АЕЦ.

Късно нощес по време на свое видеообръщение Зеленски сподели, че " Мисията на МААЕ в АЕЦ Запорожие не съумя да отбрани самостоятелните публицисти от съветските окупатори, а също по този начин не прикани за демилитаризация на ЯЕЦ ".

" Лошо е, че нашествениците се пробват да трансфорат тази задача на МААЕ - в действителност нужна - в безплодна обиколка на станцията. Вярвам, че това ще бъде предотвратено ", сподели той.

Зеленски означи, че на среща с задачата на МААЕ в Киев е било контрактувано публицисти от задгранични и украински издания да бъдат в АЕЦ дружно с задачата: „ Независими публицисти. За да види светът истината. Видях какво е в действителност Това се случва. За страдание това не е направено. Макар и дадено. За страдание окупаторите не позволиха публицистите, а проведоха всеобщ протест на своите пропагандисти. За страдание представителите на МААЕ не опазиха представителите на самостоятелните медии. "

Украинският президент изрази вяра, че представители на интернационалния регулатор " ще си създадат заключения ".

" И главното, което би трябвало да се случи, е демилитаризацията на територията на станцията. Това е задачата на украинските и интернационалните старания. И е неприятно, че към момента не сме чули апели от МААЕ. Въпреки че говорихме за това с господин Гроси на нашата среща в Киев. Това беше основна – основна! – точка на сигурността на нашите съглашения: демилитаризация и цялостен надзор от страна на нашите нуклеарни учени “, се споделя в известието.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР