От кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова

...
От кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова
Коментари Харесай

Администрацията на Силяновска: Президентът има право на самоопределение в публичните си изяви

От кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова излязоха с позиция, че президентът на страната „ има право да употребява името Македония като акт на персонално право на самоопределяне и самоидентификация, зачитайки главните човешки права и свободи и в сходство с европейските полезности и правила ”, показва Българска телеграфна агенция.

Изявлението е в отговор на вълната от рецензии от прилежащи страни, в това число България, както и на представители на Европейски Съюз, против скандалната тирада на Силяновска в неделя. При полагането на клетва, тя наричаше страната си " Македония ", а не Република Северна Македония.

„ Президентът Гордана Силяновска - Давкова ще се придържа към формалното използване на конституционното име. Съгласно конституцията, тържествената клетва (като президент), направена от Народното събрание на страната, е подписана с конституционното име (на държавата).

През последните 5 години македонските институции съвсем изцяло извършиха отговорностите си от Преспанския контракт и президентът чака всички македонски сътрудници да съблюдават двустранните и многостранни отговорности, които са поели към страната ”, се споделя в позицията, представена от Българска телеграфна агенция.

Внея също нито един път не е употребявано конституционното име на страната, според контракта от Преспа.

Със съглашението отПреспа от 2018 г.Македония беше преименувана на Северна Македония и беше проправен пътят за нейното участие в НАТО.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР