От известно време знаем, че нашите далечни предци са се

...
От известно време знаем, че нашите далечни предци са се
Коментари Харесай

Nesher Ramla Homo: Открихме ли нов вид проточовек

От известно време знаем, че нашите далечни предшественици са се срещнали повече от добре с други архаични хоминини, изключително с неандерталците. През 2021 година обаче откривателите откриха нещо, което съгласно тях е незнайна до момента популация от антични човекоподобни, които демонстрират неповторима комбинация от неандерталски и архаични човешки черти. Откритието допуска, че тази друга популация в действителност е имала дълга и динамична история на взаимоотношение с Хомо сапиенс.

През 2021 година на археологически обект, наименуван Нешер Рамла, ситуиран сред Тел Авив и Йерусалим в Израел, интернационален екип от откриватели прави завладяващо изобретение: Самият обект в миналото е бил дупка, употребена като леговище от античните хора в другояче открития пейзаж.

С течение на времето те виждат доказателства за тяхното битие, като каменни принадлежности, кости от дивеч и остатъци от огньове. Но по-късно се появяват два странни фрагмента от череп и нещата стават в действителност забавни – и може би и противоречиви.

Според откривателите, които първи разказват фрагментите, те биха могли да принадлежат на незнайна до момента популация на Homo, живяла в района преди 140 000-120 000 години.

 Comparison of skull features of Homo naledi and other early human species

Изследователите Израел Хершковиц, Йоси Зайднер и сътрудниците им разказват в детайли откритията си в две съпътстващи проучвания, които допускат, че тази нова популация хоминиди, известна към този момент като Nesher Ramla Homo, е мешала както гените, по този начин и културата си с околните популации Homo sapiens в продължение на хиляди години.

Вкаменелостите се състоят от дясна теменна кост, от задната/страничната част на черепа (и някои фрагменти от лявата теменна кост) и на практика цялостна долна челюстна кост. След разбор екипът осъзнава, че фрагментите принадлежат на човек, който съгласно тях не е бил изцяло Homo sapiens, само че не е бил и неандерталец – единственият различен тип хоминин, за който е известно, че е живял в района.

Това е по този начин, тъй като теменната кост е имала „ архаични “ черти, които са изцяло разнообразни от тези на ранните и скорошните Homo sapiens, както е пък прекомерно дебела с цел да бъде неандерталска. Освен това челюстната кост също има архаични черти, само че и такива, които се срещат и при неандерталците.

Така екипът разсъждава, че това е нова популация на рода Homo, която се намира някъде сред двата типа и може да съставлява един от последните оживели общи предшественици сред неандерталците и хората.

„ Интерпретацията на вкаменелостите и каменните принадлежности от Нешер Рамла ще провокира разнообразни реакции измежду палеоантрополозите “, съобщи тогава в изказване доктор Марта Лар, палеоантрополог и шеф на Лабораторията „ Дъкуърт “ в Университета в Кеймбридж.

„ И въпреки всичко, възрастта на материала от Нешер Рамла, несъответстващите морфологични и археологически сродства и местоположението на обекта на кръстопътя на Африка и Евразия вършат това изобретение значимо. “

 Homo Neanderthalensis Tabun 1 Mount Carmel Israel About 1200,000-50,000 BP

Ако Хершковиц и екипът са прави, то това би могло да изясни някои особености на други фосили, извлечени от този район; такива, които преди този момент са били определяни като неандерталци или H. sapiens. Например фамозната дама от Табун, открита през 1932 година от Юсра, археолог-пионер Дороти Гарод.

Ако тя и други вкаменелости (като черепа на фотографията горе) в действителност са членове на тази евентуално нова популация хоминиди, това би имало голямо влияние върху разбирането ни за човешката еволюция.

Някои обаче са скептични. В обява в блога си Джон Хоукс, палеоантрополог, допуска, че може да има и други пояснения, разнообразни от съществуването на нова, незнайна до момента популация на H. sapiens.

„ Това е провокативно съмнение “, написа той през 2022 година „ Идеята сглобява най-малко три фосилни проби в района, които другояче не си пасват нито с неандерталците, нито със актуалните фосилни проби в Африка. “

За Хоукс едно от различните пояснения би могло да се свърже с денисовците – друга архаична популация хоминиди, за която се знае, че е имала близки връзки с неандерталците и ранните хора. Той обаче прибавя, че това е единствено едно от предложенията.

„ Данните за вкаменелостите просто не са задоволително положителни, с цел да изключат подобен сюжет. Знаем повече за неандерталците, в сравнение с за която и да е друга популация от този интервал, и това към момента не е задоволително, с цел да характеризираме изцяло вариациите на неандерталците “, продължава Хоукс. „ В продължение на 400 000 години еволюция не всеки член на популацията на „ неандерталците “ ще има чертите, които антрополозите за първи път са разпознали и определили във вкаменелостите от последните 120 000 години. “

Към момента на писане на публикацията към момента не е ясно дали Nesher Ramla Homo в действителност е нова популация от хора, само че бъдещата работа може да хвърли повече светлина върху тази мистерия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР