От известно време мнозина музиканти са в невъзможност да публикуват

...
От известно време мнозина музиканти са в невъзможност да публикуват
Коментари Харесай

Планират цензура над изпълнения на Бах, Пучини и Вагнер в интернет

От известно време мнозина музиканти са в неспособност да разгласяват свои осъществявания на творби от класиката във Facebook. Компании за декларирали правата си над каталози с произведения на най-големите композитори, умряли преди повече от 100 години – и машина в обществената мрежа регистрира новия материал като непознато владеене.

Скоро това може да обхване и други уеб сайтове в интернет – на 12 септември Европейският парламент следва да гласоподава препоръчаните строги ремонти в Закона за авторското право. Двете оферти, познати като Член 13 и Член 11, „ ще трансформират интернет, който познаваме “ и може да го трансфорат в „ инструмент за наблюдаване и надзор “. За това предизвестиха Тим Бърнърс-Лий, основателят на World Wide Web, Джими Уелс, съоснователя на „ Уикипедия “ и още над 70 интернет специалисти.

Става дума за въвеждането на автоматизирани филтри, заложени в „ Google “ и „ Майкрософт “ – в тях ще бъдат вкарани всички творби с авторски права – фотоси, видеа, музика, даже от време на време текст. Когато консуматор желае да показа наличие от личен притежател в интернет, „ цензорната машина “ сканира материала и го съпоставя със заложените в базата си данни. Ако има съвпадане, вашето наличие ще бъде автоматизирано свалено.

Дотук всичко звучи възможно в границите на закона за отбрана на авторското право, само че казусът идва от обстоятелството, че автоматизираният филтър не може да направи разлика, когато става дума за повторено наличие за подигравка. Като образец са дадени така наречен „ миймове “, които постоянно употребяват подиуми от филми или телевизионни шоута – в случай че законът стане факт, те ще бъдат незаконни, предизвестява Юлия Реда от „ Зелените “. Тя е водещото лице на акцията против приемането на поправките в закона в Европейския парламент.

Противниците на поправките акцентират още, че автоматизираните филтри са се проваляли преди, сваляйки наличие, което с нищо не заплашва авторското право.

Нововъведението е препоръчано още през 2016 година, само че оттогава гласуването му се бави, защото провокира вълна от отрицание. В рецензията се включиха освен елементарни консуматори, само че и огромни компании и снабдители на интернет услуги.

Застрашени са също и дребните компании – инсталирането на сходен пресяващ програмен продукт коства скъпо и не всички ще могат да си го разрешат. Много дребни уеб сайтове бяха принудени да преустановят активността си поради GDPR-директивата. Освен това софтуерът се предлага само от американски компании, а това, съгласно критиците, ускорява още повече американското въздействие над интернет средите в Европа.

В момента текат голям брой петиции срещу утвърждението на Закона, подписани от хиляди хора, а на 20 юни интернет ескперти се съюзиха и изпратиха до Европейски Съюз отворено писмо:

„ Изисквайки интернет платформите да правят автоматизирано пречистване на цялото наличие, което потребителите качват, Член 13 прави прецедентна стъпка към трансформирането на интернета от отворена платформа за шерване и нововъведения в автоматизиран инструмент за наблюдаване и надзор на потребителите си “.

Подписалите писмото считат, че авторското право в действителност е доста значимо, само че автоматизираните системи не са подобаващият метод то да бъде спазвано.

„ Подкрепяме разглеждането на ограничения, които биха подобрили способността на създателите да получат заслужено заплащане за потреблението на техните творби онлайн – продължава писмото. – Но не можем да подкрепим член 13, който би наложил интернет платформи да внедрят автоматизирана инфраструктура за мониторинг и цензуриране надълбоко в своите мрежи. “

Останалите препоръчани законодателни промени също не се радват на всеобщо утвърждение. Член 11 изисква от фирмите всякога да се допитват до издателите, с цел да получат позволение да употребяват даже дребна част от тяхното наличие. В страници като „ Google “ и Туитър, да вземем за пример, дребна част от дадена публикация се появява под заглавието, още преди потребителят да е влезнал в линка. Но съгласно новите правила, софтуерните компании ще би трябвало да се откажат от тази функционалност или даже да заплащат за показваната част от наличието. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР