От изследваните 24 проби от Плевен се получи положителен резултат

...
От изследваните 24 проби от Плевен се получи положителен резултат
Коментари Харесай

Потвърдени са общо 4 случая на коронавирус - по две проби от Плевен и Габрово

От изследваните 24 проби от Плевен се получи позитивен резултат за 27-годишния мъж, който през вчерашния ден беше подозрителен.

Доказан е и втори позитивен случай при мъж на 61 години от Плевен с белодробно заболяване в нетежка форма.

От Габрово са изследвани 46 проби, като позитивна е тестът на 75-годишната жена, както и на жена от медицинския личен състав в болничното заведение.

Това заяви след съвещанието на Националния щаб за ковид проф. доктор Тодор Кaнтарджиев, шеф на ЦЗПБ.

Предвиждат се по-драстични ограничения в Плевен и Габрово

Местните щабове заседават и чакат инструкции за уточняване на последващите ограничения в Плевен и Габрово. Предвиждат се по-драстични ограничавания, с изключение на наложените по отношение на грипната зараза, сподели началникът на Военна болница ген. Венцислав Мутафчийски.

Издирени и изследвани са всички контактни лица от първа линия. В момента тече установяването на втората линия контактни лица, които също ще бъдат подложени на тестване за COVID-19. Целта е както бързото определяне на всички лица и слагането им в изолираност, с цел да се прекъсне веригата на разпространяване, по този начин и да бъде открит така наречен нулев пациент, т.е. лицето, предало болестта на доказаните случаи. Това уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той изясни, че двете лечебни заведения в Габрово и Плевен работят в карантинен режим - в инфекциозните им отделения не се одобряват и не се изписват пациенти. В двете лечебни заведения се реализират строги дезинфекционни ограничения, а достъпът до тях е следен, за което спомагат и органите на Министерство на вътрешните работи. Кунчев напомни, че плановите интервенции са анулирани както в двете лечебни заведения, по този начин и на територията на цялата страна със заповед на здравния министър, считано от 6 март. Лечебните заведения не престават да оказват незабавна здравна помощ и да реализират всички неотложни медицински действия.

„ Четиримата пациенти са открити вследствие на разширението на кръга на изследваните лица с такива, които не дават отговор на профила на заболелите от COVID-19. В този смисъл, в България, обстановката съвсем на 100% повтаря тази в множеството европейски страни - като метод на разпространяване и като профил на засегнатите - лица, които са били в болница, и личен състав, работещ в съответното поделение ", уточни още доцент Кунчев.

В момента заседават и регионалните щабове, образувани в Габрово и Плевен. Те ще получат инструкции от Националния действен щаб, като ще им бъдат предоставени и напътствията, създадени от китайските здравни управляващи.

Предвижда се ограниченията на територията на двата града да бъдат засилени, а рекомендациите за ограничение или анулация на всеобщите събития стават наложителни. Това уточни ръководителят на оперативния щаб генерал-майор Мутафчийски. Той прикани жителите да не изпадат в суматоха и да следват напътствията на здравните управляващи за ограничение на обществените контакти, отбягване на всеобщи мероприятия и поддържане на висока персонална хигиена. Генерал-майор Мутафчийски изясни още, че както лечебните заведения в Габрово и Плевен, по този начин и тези на територията на цялата страна пристъпват към откриването на спомагателни инфекциозни кревати, които да бъдат употребявани за пациенти, при които има подозрение или са с доказани проби за COVID-19.

В Габрово спомагателни кревати ще бъдат разкрити в държавната белодробна болница, като се планува и превръщане на част от хирургичните кревати в инфекциозни. В Плевен спомагателни кревати ще бъдат разкрити в Клиниката по пулмология и фтизиатрия.

В интернационален проект 106 хиляди души са потвърдено инфектирани с ковид. Смъртните случаи са 3600, а възстановилите се след болестта са 60 хиляди души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР