От „Изправи се.БГ“ успяхме да спрем избора на П.М. за

...
От „Изправи се.БГ“ успяхме да спрем избора на П.М. за
Коментари Харесай

Борисов, Нинова и Карадайъ да оттеглят партийните си предложения за КЕВР, призова Мая Манолова

От „ Изправи се.БГ “ успяхме да спрем избора на П.М. за началник на КЕВР, който сега е шеф на дирекцията за ценообразуване в КЕВР. Призовавам Борисов и ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Нинова, Карадайъ и Движение за права и свободи да си отдръпват партийните оферти за КЕВР. Енергийният регулатор би трябвало да остане самостоятелен и членовете и ръководителят да се оферират от експертни организации, съсловни организации и от потребителски организации, които ще пазят ползите на жителите. Не бива регулаторът да е клон на ръководещите партии. Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в Монтана.

„ Борисов сподели, че ще сменя състава на КЕВР, само че го смени с хора, които са определяли цените. А виждаме по какъв начин дефинират цените – в Монтана цената на водата е 3,11 лева, а обществената търпимост е 3,35 лева.”, добави Манолова. Тя акцентира, че обществената търпимост е най-ниска в Монтана, а цената на водата е измежду най-високите в страната, а загубите на вода са 77 %.

Манолова напомни, че в качеството си на омбудсман е сезирала Конституционния съд за единната цена на водата, само че съдът се е произнесъл, че цената е естествена и всичко е в границите на закона. „ Депутатите могат да трансформират тези правила и обществената търпимост на цената да се дефинира не както в този момент въз основата на приспособяване на данни от Национален статистически институт и данни за приходите на семействата и потребителската кошница”, сподели още тя.

„ Изправи се.БГ “ пита къде са тези 500 млн. лева, отпуснати от Министерството на стопанската система на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 408 язовира. В област Монтана има 16 язовира за ремонт, от тях 4 са за незабавни поправки, акцентира Манолова, визирайки решението на Министерския съвет за над 400 язовира в спешно и предаварийно положение, избрани за ремонт.

Бившият омбудсман изясни по отношение на решението на съда, че такива поправки не са направени, не са и стартирани, а ДКК отговори, че няма да даде информация, защото парите са дадени от консолидирания народен бюджет през Министерството на стопанската система, от което излиза, че те не са обществен запас.

„ Ние, от „ Изправи се.БГ “, ще участваме в идващите избори и ще създадем проверка на 10-годишното ръководство на Борисов, която ще включи и проверка на тези 500 млн. лева.”, още веднъж съобщи Манолова. Тя добави, че проблемите с язовирите са големи, само че ръководещите се сещат за тях, когато язовирът прелее, наводни се имуществото на хората и реколтата е убита. Манолова посочи, че в Монтана подобен случай са язовир Огоста и още три язовира на територията на региона, подлежащи на спешен ремонт.

Председателят на Гражданската платформа съобщи, че ще изпрати и питане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) за новата Агенция за безвредно придвижване по пътищата, която съществува от февруари 2019 година „ Ще питаме какъв брой финансов запас е изразходван, какъв брой заплати са платени, какъв брой техника е купена и какви ограничения са подхванали за понижаване на починалите и ранените по пътищата, какви законодателни начинания са предприемали”, добави Манолова.

Тя сподели още, че е поела ангажимент пред неправителствената организация на родители на хора с увреждания „ Бъдеще за всеки “ да отидат при кмета на Монтана и да упорстват за помещение за активността на организацията им. „ Това е най-малкото, което общината може да направи за хората с увреждания”, уточни Манолова след срещата си с представители на родителите на хората с увреждания.

„ Те се свързаха с нас посредством майките на деца с увреждания от гражданската самодейност „ Системата ни убива “. Направиха се положителни неща от законодателна позиция и не става дума за сумите, за които общественият министър приказва. Според разбора на министъра от 1 януари 2021 година на страната ще са й нужни 36 милиарда лева за асистенти за хората с увреждания. Тя твърди, че надали не всички 700 000 хора с увреждания имат потребност от персонален помощник 24 часа”, изясни Манолова и дефинира разбора като преднамерен, а отношението на обществения министър към Закона за персоналната помощ като „ умишлено всяване на разделяне в обществото “.

Председателят на „ Изправи се.БГ4 акцентира, че сега за персонален помощник на хората с увреждания се отделят 28 млн. лева средногодишно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР