От Изправи се.БГ“ успяхме да спрем избора на П.М. за

...
От Изправи се.БГ“ успяхме да спрем избора на П.М. за
Коментари Харесай

Манолова: Борисов, Нинова и Карадайъ да оттеглят партийните си предложения за КЕВР


От „ Изправи се.БГ “ успяхме да спрем избора на П.М. за началник на КЕВР , който сега е шеф на дирекцията за ценообразуване в КЕВР. Призовавам Борисов и ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Нинова, Карадайъ и Движение за права и свободи да си отдръпват партийните оферти за КЕВР. Енергийният регулатор би трябвало да остане самостоятелен и членовете и ръководителят да се оферират от експертни организации, съсловни организации и от потребителски организации, които ще пазят ползите на жителите. Не бива регулаторът да е клон на ръководещите партии. 

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова пред медиите в Монтана. 

Борисов сподели, че ще сменя състава на КЕВР , само че го смени с хора, които са определяли цените. А виждаме по какъв начин дефинират цените – в Монтана цената на водата е 3,11 лева, а обществената търпимост е 3,35 лева, добави Манолова. 

Тя акцентира, че обществената търпимост е най-ниска в Монтана, а цената на водата е измежду най-високите в страната, а загубите на вода са 77 %.

Манолова напомни, че в качеството си на омбудсман е сезирала Конституционния съд за единната цена на водата, само че съдът се е произнесъл, че цената е естествена и всичко е в границите на закона.

Депутатите могат да трансформират тези правила и обществената търпимост на цената да се дефинира не както в този момент въз основата на приспособяване на данни от Национален статистически институт и данни за приходите на семействата и потребителската кошница, сподели още тя.

„ Изправи се.БГ “ пита къде са тези 500 млн. лева, отпуснати от Министерството на стопанската система на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 408 язовира. В област Монтана има 16  язовира за ремонт, от тях 4 са за незабавни поправки, добави Манолова, визирайки решението на Министерския съвет за над 400 язовира в спешно и предаварийно положение, избрани за ремонт. 

Такива поправки не са направени, не са и стартирани, а ДКК отговори, че няма да даде информация, защото парите са дадени от консолидирания народен бюджет през Министерството на стопанската система, от което излиза, че те не са обществен запас, сподели още Манолова за решението на съда. 

Ние, от „ Изправи се.БГ “, ще участваме в идващите избори и ще създадем проверка на 10-годишното ръководство на Борисов, която ще включи и проверка на тези 500 млн. лева. 
Проблемите с язовирите са големи, само че те се сещат за тях, когато язовирът прелее, наводни се имуществото на хората и реколтата е убита, добави Манолова и сподели, че в Монтана подобен случай са язовир Огоста и още три язовира на територията на региона, подлежащи на спешен ремонт. 

Председателят на Гражданската платформа съобщи, че ще изпрати и питане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) за новата Агенция за безвредно придвижване по пътищата, която съществува от февруари 2019 г. 

Ще питаме какъв брой финансов запас е изразходван, какъв брой заплати са платени, какъв брой техника е купена и какви ограничения са подхванали за понижаване на починалите и ранените по пътищата, какви законодателни начинания са предприемали, добави Манолова.

Поех ангажимент пред неправителствената организация на родители на хора с увреждания „ Бъдеще за всеки “ да отидем при кмета на Монтана и да настояваме за помещение за активността на организацията им. Това е най-малкото, което общината може да направи за хората с увреждания, сподели Манолова след срещата си с представители на родителите на хората с увреждания. 

Те се свързаха с нас посредством майките на деца с увреждания от гражданската самодейност „ Системата ни убива “. Направиха се положителни неща от законодателна позиция и не става дума за сумите, за които общественият министър приказва. Според разбора на министъра от 1 януари 2021 година на страната ще са й нужни 36 милиарда лева за асистенти за хората с увреждания. Тя твърди, че надали не всички 700 000 хора с увреждания имат потребност от персонален помощник 24 часа, добави Манолова и дефинира разбора като преднамерен, а отношението на обществения министър към Закона за персоналната помощ като „ умишлено всяване на разделяне в обществото “. 

В момента за персонален помощник на хората с увреждания се отделят 28 млн. лева средногодишно, акцентира още ръководителят на „ Изправи се.БГ “.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР