От „Изправи се.БГ ще внесем законодателни промени, така че и

...
От „Изправи се.БГ ще внесем законодателни промени, така че и
Коментари Харесай

Манолова: Ще внесем законодателни промени, така че и кметовете да имат отношение към разрешителните за отпадъци

От „ Изправи се.БГ " ще внесем законодателни промени, тъй че и кметовете да имат право да се произнасят по издаването на разрешителни, свързани с боклуци.
Това съобщи ръководителят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова през днешния ден по време на срещата си с жителите на Батак.
Хората подадоха сигнал за предпазване на боклуци в някогашния боен цех в града и са обезпокоени, че могат да зародят болести, навлизане на токсични субстанции във водата, замърсяване на въздуха и екокатастрофа в града.
Отпадъците, които се съхраняват в Батак, са избрани като промишлен боклук, по-специално текстил. Проверка на място се видя, че единствено надписите са за текстил, а в действителност на площадката има, азбестова вата, пластмаса, кабели, кожа и елементи от електроника.



„ Не е ясно по какъв начин Регионална инспекция за опазване на околната среда издава позволение за предпазване на боклуци в рушаща се постройка ", съобщи Манолова и добави, че Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да анулира разрешителното за тази площадка, както желаят хората от Батак.
„ Тук няма никакви условия за предпазване на отпадъци ", безапелационна е тя.
Жителите на Батак подадоха сигнал в приемната за жители на „ Изправи се.БГ " за съхранението на отпадък покрай града. Разрешителното, издадено от Регионална инспекция за опазване на околната среда през октомври 2019 година е за 12 000 тона на година, а в града годишно се създават 2000 тона отпадък.
Общината е обжалвала разрешителното, само че законът не задължава Регионална инспекция за опазване на околната среда да се допита до кмета и до локалната общественост.
Жителите на Батак са изпратили писмо и до Народното събрание, в което приканват да се анулира разрешителното за предпазване на боклуци в някогашния боен цех в Батак.
В писмото те акцентират, че през 2019 година постройката е избрана, като „ евентуално рискова ", защото няма порти и прозорци, покривът се разрушава и е пред сриване.
Хората се притесняват от евентуална екологична злополука, защото измежду отпадъците има азбестова вата, елементи от електроника и кабели, които са със специфичен режим на предпазване, достъпът до тях не е стеснен, а покрай площадката за предпазване на боклуци има предпазено жилище за хора с увреждания и брегът на реката, по който има помпени станции за питейна вода в град Пещера.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР