От Изпълнителната агенция по горите съобщават, че от утре /8

...
От Изпълнителната агенция по горите съобщават, че от утре /8
Коментари Харесай

От утре откриват лова на пернати

От Изпълнителната организация по горите оповестяват, че от на следващия ден /8 август/ ще бъде открит ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и елементарна бекасина. Началото се дава според наредбите на Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча.
Разрешено е от един ловджия да се отстрелват до 15 пъдпъдъци и до 10 броя от типовете гривяк, гургулица, горски бекас и елементарна бекасина. Ще се следи за прецизното съблюдаване на откритите правила за отстрел от един ловджия за един ловджийски излет, според Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча.
Забранено е потреблението на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за стръв, ловни соколи и други грабливи птици, без значение от типа и произхода им, както и ловни хрътки и други неразрешени средства и способи за ловуване.
Ловуването се прави единствено с документално позволение по пример, в което са вписани датата, имената на ловците, номерата на ловните билети и членските карти, методът и мястото на ловуване, типът и броят на позволения за отстрел дивеч.
Изпълнителна организация по горите напомня, че би трябвало да се съблюдават главните правила за безвредно боравене с оръжие, както и да се вземе поради, че сега е най-интензивния пожароопасен сезон. Необходимо е деликатно отношение по време на ловните излети и използване нормите за сигурност по повод личното здраве и това на останалите участници в лова и туристи в гората, както и по повод използване на противопожарните правила.
Призовават се ловците да съблюдават и подхванатите ограничения за биосигурност по повод попречване разпространяването на болестта Африканска чума по свинете.
Преди всеки ловджийски излет и в края на ловния ден, всеки участник в лова наложително би трябвало да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от разнообразни артикули също би следвало да се събират от ловуващите и да не се оставят изхвърлени измежду природата, защото това би основало предпоставки за разпространяване на болестта. Изпълнителна организация по горите приканва още веднъж и за нуждата от бързо обявяване за открити трупове на умрели диви прасета по време на излетите в най-близкото горско териториално звено или на телефон 112.
Предвид началото на сезона в изключителна епидемиологична конюнктура в страната, ловните излети би трябвало да се организират при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения, написани в заповедите на министъра на опазването на здравето във връзка с ограничението на разпространяването на болестта Ковид-19. Необходимо е съблюдаване на отдалеченост, носене на персонални защитни средства при нужда и осъществяване на стерилизация по време на всеки от стадиите от провеждането на груповите ловни излети.
От организацията напомнят, че всеки български ловджия би трябвало да бъде виновен както за личното си здраве, по този начин и за здравето на останалите участници в лова и на своите фамилии, при които ще се прибере след завършването на ловния ден.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР