От Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) връчиха днес шест акта

...
От Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) връчиха днес шест акта
Коментари Харесай

Връчиха 6 акта за нарушения на Шейново заради разменените бебета

От Изпълнителна организация " Медицински контрол " (ИАМН) връчиха през днешния ден шест акта за открити нарушавания в болница " Шейново " по случая с разменените бебета. Това заяви Фидел Косев, заместник-директор на организацията, пред Българска телеграфна агенция.

Един от актовете е за болничното заведение, а останалите - на физически лица, работещи в " Шейново ", уточни Косев. Актовете са връчени вследствие на нарушаванията, които бяха установени при инспекция на болничното заведение във връзка разменените бебета.

Преди месец от " Медицински контрол " оповестиха, че инспекцията им, осъществена в интервала 21 декември 2022 година - 4 януари 2023 година в " Шейново ", е установила несбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища, който е довел до размяната на новородените деца.

Проверяващите установяваха нарушавания на медицинския стандарт по неонатология, на главните условия, на които би трябвало да дават отговор устройството, активността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ, както и на наредбите на Закона за лечебните заведения.

През декември 2022 година беше открито, че две деца, родени през септември в " Шейново ", са били разменени и при изписването им от болничното заведение не са били дадени на биологичните им майки.

Преди седмица стана ясно, че юристът на майката, която първа се усъмни в размяната на бебетата в " Шейново ", е внесъл в Софийския градски съд иск против АГ болница " Шейново " в размер на 300 000 лв..

По закон страната, която предявява желае за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която фамилията би трябвало да заплати, е 4% от предявената сума от 300 000 лв.. Така ищците би трябвало да дадат по 12 000 лв. държавна такса.

Първоначално и двете майки претендираха за общо 600 000 обезщетение от АГ " Шейново ", само че и Столичният общински съвет, и самото лечебно заведение, което е общинско, отхвърлиха да платят подобен размер и оповестиха, че оставят на съда да реши цената на компенсацията.

Първият прочут случай на замяна на бебета у нас завърши наред за децата и фамилиите, откакто пет месеца по-късно те си върнаха една на друга биологичните деца, откакто се оказа, че всяка е отглеждала непознатото момиченце. След това обаче изявиха искания за обезщетение от АГ-болницата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР