От измерваните институции Народното събрание е с най-нисък рейтинг На

...
От измерваните институции Народното събрание е с най-нисък рейтинг На
Коментари Харесай

АФИС: Президентът, ЕС и местната власт са единствените с положителен рейтинг


От измерваните институции Народното събрание е с най-нисък рейтинг

На 4 февруари 2020 година президентът Румен Радев насочи послание, с което сне доверието си от държавното управление и изясни обширно претекстовете да го стори. На собствен ред, представители на властта развиха тезата, че за премиера президентското доверие няма значение, защото президентът няма пълномощията да го уволни.

Във взаимоотношението сред тези две институции основна е и трета страна - поданството. Без негово единодушие или най-малко толерантност нито единият, нито другият могат чакат техните разпоредби да дават резултат.

Какво е действителното състояние сега? През м. януари 2020 година съвсем две трети (или 64.2%) от пълнолетните хора в страната споделят, че имат доверие на президента; на държавното управление доверяват малко над една четвърт- 27.3%; Народното събрание, посредством който ГЕРБ ръководи в коалиция, се радва на доверието на една пета от гласоподавателите - 21.4%. Очевидно е, че в случай че се набират точки по известност, държавното управление не би трябвало да търси този обществен спор. Около Великден, за по-слабите яйца не е желателно да си мерят черупките с по-силните.

Говорителите и специалистите на властта индиректно признаха, че доверието на президента въпреки всичко има значение, като го укориха, че престъпва конституционната си задача да обезпечава единение на нацията. Въпросът е, дали той може да встъпи в ролята на примирител сред власт и народ и да компрометира без изгода последната институция с резистентен положителен рейтинг. Все отново единствените институции, които се употребяват с повече доверие, в сравнение с съмнение, са тази на президента (64%), Европейски Съюз (47%) и - напълно на границата с недоверието - органите на локалната власт (44%). Доверието към президента доминира при всички електорални групи, в това число и при евентуалните гласоподаватели на ръководещата коалиция. Така че е добре всички да се погледнат за момент в профил, с цел да видят, кой „ цепи единството " на нацията. Във всеки случай Радев би рискувал, в случай че би мълчал дълго.



Веднага след Нова година, рецесиите и свадите заваляха с плашещо ускоряване. При това с наслагваща се линия: органите на страната още веднъж, за следващ път, не са изпълнили основополагащи свои функционалности. Министерството на околната среда е позволило занемареност във водния баланс, с цел да се стигне до невиждано цялостно обезводняване на регионален град. Няколко министерства са позволили противозаконен или полу-законен импорт на боклуци от Италия и Западна Европа в неизяснени обеми; а ръководещите се стараят да омаловажат казуса, описвайки го като „ бизнес ", само че за популацията е явно, че боклукът неслучайно се транспортира на такова разстояние - би могъл да бъде премахнат и на мястото, където е генериран, в случай че нямаше нещо неправилно. „ Изгърмя " следващата устойчива частна конструкция със стотици хиляди клиенти - Нове Холдинг (след КТБ и застрахователя Олимпик), при което се откроиха още „ пробити " надзорни институции, с изключение на Българска народна банка, Комисията по скъпите бумаги и Комисията по обезпечаване. За поредна зима излиза наяве, че дейно решение за мръсния въздух от персоналните коли и отопление посредством изгаряне няма и не се търси. А появяването на основен прокурор, който намерено надвишава пълномощията си в битка със своите критици, в допълнение усилва възприятието за предстоящ безпорядък. На това от горната страна двете международни свръхсили показаха в този интервал директно противоположни упования към страната ни по енергийните планове, а едната не крие волята си да влошим връзките си с другата.

Или, в случай че се върнем на предходното съпоставяне, въпросът е - дали не настава „ Великден "?

Борисов към този момент два пъти е изпадал в изолираност, заради по едно и също време сриване в няколко бранша - през зимата на 2013 и есента на 2016. В тези случаи е предизвиквал избори, когато е влизал в коронната си роля на антисистемен състезател и бранител на народа. Такъв ход не трябва да се изключва, макар националната сентенция за стомните с вода. Недоволството към този момент се върна със същата мощ, каквото доближи преди година. Само 15% избират държавното управление да се резервира в настоящия си състав пред следните разновидности: нови избори (33%), ново държавно управление в границите на настоящия парламент (12%) - или по-козметичния вид - да бъдат заменени някои министри (21%). В момента обаче съществува отмалялост от избори - не ни разделят повече от 4 месеца от предходните.

В предишното президентът е играл ролята на бездънен запас на политическата система, когато е бил необходим неизхабен престиж или най-малкото „ рефер " сред кардинално непримиримите групи в обществото. Така беше при започване на 1997 година Случайно или по съвпадане на датата, която сегашният президент на България Румен Радев избра за своето послание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР