От изказванията на новия лидер на СДС Румен Христов не

...
От изказванията на новия лидер на СДС Румен Христов не
Коментари Харесай

Маневри натясно вдясно

От изявленията на новия водач на Съюз на демократичните сили Румен Христов не стана ясно по какъв път ще води партията

© Цветелина Белутова - Сините парчета обмислят избавление в коалиция с Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ".

- " Патриотите " надали ще се съгласят на сходен вид, макар че напрежението сред тях продължава да пораства. Още по тематиката
Божидар Лукарски се отдръпва от лидерския пост в Съюз на демократичните сили

Синята партия ще избира нов водач и управление на 7 юли
12 май 2018
Дебатът за Съюз на демократичните сили стартира със сборичкване, продължи без Лукарски (видео)

На съвещание на Националния съвет, доминирано от опозицията, се реши, че на 2 май ще се гласоподава за промяна на ръководителя
17 апр 2018
Десницата - следващо пренареждане

Година след изборния неуспех от ДСБ и " Да, България " отново се чака обединяване, а Съюз на демократичните сили и ДБГ ще търсят конфигурации, в които да влязат след разпада на Реформаторския блок
30 мар 2018
" Ние сме срещу демократичното деградиране на обществото в обезличена маса от нихилисти и егоистични човеци, все по-рядко създаващи фамилни и родови връзки. " Това не е откъс от конгрес на партията на унгарския министър председател Виктор Орбан или от изказване на водача на " Атака " Волен Сидеров, а от политическата декларация, която Съюз на демократичните сили одобри на изключителната си национална конференция предходната събота.

Макар че на форума въпросът за идентичността на Съюз на демократичните сили беше отсрочен за есента, текстът на документа наподобява пределно явен - синята партия завива към консервативно-патриотичния набор, където към този момент са позиционирани трите партии от " Обединените патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака ". В прав текст това беше казано от единия от кандидатите за лидерския пост - доктор Антон Койчев, съгласно който " Съюз на демократичните сили се нуждае от идейно препозициониране в този набор, тъй като сме очевидци в Европа на една мощна консервативна вълна ". Избраният за водач на партията Румен Христов избра по-мекия вид, като заприказва за " десен консерватизъм ", а не за " консерватизъм вид националпопулизъм ", само че по този начин или другояче посоката наподобява същата.

От тази позиция значително разминаване сред двамата нямаше. Разликата беше само в разделянето сред двете крила в Съюз на демократичните сили, които застанаха зад двамата и в другата визия за това с кого синята партия може да си партнира откакто Реформаторският блок се разпадна. Койчев беше подсилен от някогашния водач на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски, който искаше партията да се коалира с НФСБ на Валери Симеонов. Зад Христов беше дребна част от софийската организация на Съюз на демократичните сили, които първи желаеха оставката на Лукарски и за които се твърдеше, че са влезнали в сделки с ГЕРБ за локалните избори с концепцията без значение в каква настройка влезе партията им по-късно да поддържат групировката на Борисов в столичния общински съвет. Христов изброи три много обтекаеми разновидността на допустима коалиция за Съюз на демократичните сили, само че съгласно вътрешната му съпротива в партията концепцията на Христов е съюз с Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", в случай че партията на Валери Симеонов напусне " Обединени патриоти "
Проваленият сюжет на Лукарски

Сблъсъкът на тези две крила в Съюз на демократичните сили направи успеха на Христов на изключителната национална конференция не чак толкоз безапелационна. Той завоюва лидерския пост единствено с 47 гласа преднина пред съперника си доктор Антон Койчев. Загубилият борбата за лидерския пост беше претендент на другото крило в Съюз на демократичните сили - това към към този момент някогашния ръководител Божидар Лукарски. Планът за бъдещето на Съюз на демократичните сили на това крило включваше преформатиране на Съюз на демократичните сили от християндемократическа групировка в консервативно-патриотична. Хората от него виждаха бъдещето на Съюз на демократичните сили в съседска коалиция с НФСБ (двете партии имат офиси на " Раковска 134 " ), в случай че групировката на Валери Симеонов реши да напусне " Обединените патриоти ". Тестване на почвата в тази посока беше направено още от Лукарски при започване на март, когато в качеството си на водач на Съюз на демократичните сили се срещна с Валери Симеонов около измененията в Закона за енергетиката, свързани със договорката за " ЧЕЗ-България ". Говоренето за вероятно партньорство със Съюз на демократичните сили беше комфортно и за Симеонов, тъй като по този начин можеше да оказва напън върху другите двама сътрудници от " Обединените патриоти " Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, които напоследък работят в синхрон, когато би трябвало да блокират една или друга самодейност на Симеонов. В тази настройка бъдещето си виждаше и някогашният министър на опазването на здравето от второто държавно управление на Борисов Петър Москов, който след изключването си от ДСБ остана в Реформаторския блок и се надяваше да продължи политическата си кариера посредством синята партия.

На една такава коалиция се разчиташе да бъде противовес на новото обединяване сред ДСБ, " Да, България " и " Зелените " - " Демократична България ", и главно през нея да минават офанзивите към обединенията на Атанас Атанасов и Христо Иванов. Привържениците на тази тактичност на Съюз на демократичните сили обаче, като се изключи че изгубиха борбата за лидерския пост, съвсем не съумяха да прокарат свои хора в управлението. Като се изключи някогашният народен представител Костадин Марков, който беше определен за зам.-председател на Съюз на демократичните сили, само че в този момент заплашва да подаде оставка от поста. Лукарски също се кандидатира за зам.-председател, само че не получи поддръжката на делегатите на конференцията.

Сценарият на Христов

Позицията на новия ръководител на Съюз на демократичните сили с кои обединения партията ще си партнира обаче остана неразбираема. Христов стартира три разновидността. Единият е идейна коалиция единствено с десни партии със подобен профил като новият ръководител на Съюз на демократичните сили даде образец с ДСБ. Вторият е конюнктурна с по-голям избор на вероятни сътрудници и третият - антистатукво като Съюз на демократичните сили при започване на прехода, който включваше леви, центристки и десни детайли. От опозицията на новия водач на Съюз на демократичните сили в партията обаче споделят, че проектът на новото управление е да не заема към този момент позиция с кого ще се коалира и да изчака развиването на процесите в " Обединените патриоти ". " Ако се стигне до овакантяване на НФСБ, Съюз на демократичните сили ще заеме мястото на фронта на Валери Симеонов ", споделят от опозицията. По думите им към този момент даже имало сондажи с водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов. А повода да не се огласява този вид съгласно тях е възможното партньорство с " Атака ", което може да взриви част от сините структури. Тези сюжети обаче към този момент се разискват единствено в Съюз на демократичните сили. И случването им зависи от други два фактора. Единият е по какъв начин ще се развият процесите вътре в " Обединените патриоти ", където от много време връзките сред водачите на трите партии са обтегнати. А другият е дали от ГЕРБ са склонни и на кой стадий от ръководството да продуцират разединение в съдружните си сътрудници.

Играта на нерви сред патриотите

Тази седмица свадите в редиците на " Обединените патриоти " избухнаха с нова мощ, а повода беше приемането на второ четене на противоречивия законопроект, с който се контролира секторът на горивата, чийто главен вносител е депутатът от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров. Валери Симеонов назова законопроекта " непоносим, лобистки, ориентиран към обслужването на огромни компании за горива, преди всичко " Лукойл " и упрекна сътрудника си Емил Димитров в другарски връзки с генералния шеф на " Лукойл България " Валентин Златев. Във вторник се организира съдружен съвет на трите партии в Народното събрание дружно със Симеонов и Димитров, след което Волен Сидеров оповести, че несъгласията сред тях са изгладени. Малко по-късно обаче от НФСБ разпространиха до медиите известие, че изнесената от Сидеров информация не дава отговор на истината и няма реализирано единодушие. Въпреки създалото се напрежение и от двете страни уверяваха, че до раздор в обединението " Обединени патриоти " няма да се стигне. Не е ясно обаче какъв брой дълго това състояние може да продължи.

Напреженията към Симеонов не са единствено по линия на сътрудниците му " патриоти ". ГЕРБ на няколко пъти блокира законодателни начинания на вицепремиера. Едната за възбраната на реклама на хазарт. Твърде евентуално е да бъдат отхвърлени или доста изменени предложенията за промени в Закона за устройство на територията, с които депутатите на НФСБ оферират да се регламентират преместваемите обекти по черноморските курорти. Неофициално от партията на Борисов споделят, че има разделяне по въпроса дали НФСБ да бъде непокътнат като патрьор или да се търсят разновидности за замяната им в Народното събрание, примерно с " Воля ". В " Обединените патриоти " пък си дават сметка, че обединението им е сполучлива, тъй като трите националистически обединения са обединени и не е ясно дали замяната на НФСБ със Съюз на демократичните сили, или влизането на групировката на Симеонов в друга настройка ще им донесе някакви дивиденти. Първото тестване пред тях може да се окажат изборите на Екологичен потенциал следващата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР