От издателство Колибри смятат, че моментът е подходящ за преиздаване

...
От издателство Колибри смятат, че моментът е подходящ за преиздаване
Коментари Харесай

"Вторият пол" на Симон дьо Бовоар

От издателство " Колибри " считат, че моментът е подобаващ за преиздаване на български език на трактата " Вторият пол " на Симон дьо Бовоар. И в действителност тематиката за равенството сред половете в никакъв случай не е била по-актуална, първи проблясъци на този публичен диалог се виждат даже у нас. Философският труд на дьо Бовоар преглежда женската орис от позиция на биологията, на психоанализата, на историческия материализъм и на екзистенциализма и наблюдава историята и митовете към " женския въпрос ". Читателите ще научат по какъв начин се е формирала женската родова еднаквост. " Човек не се ражда жена, човек става жена ", написа Дьо Бовоар през 1949 година, тя пази изказванието си на 936 стр., доказвайки, че полът е обществен конструкт. Специално място е отделено на патриархалното общество и другите форми на потисничеството на дамата в историята, както и на женската равноправност.

През годините и крайнодесни, и крайнолеви са нападали Симон дьо Бовоар, най-яростни против нея и възгледите й постоянно са били съперниците на аборта. Минали са десетилетия, преди " Вторият пол " да се утвърди като фундаментален труд на феминисткото придвижване, за жалост се оказва, че през XXI в. той още веднъж е мъчително настоящ и необходим.
Изд. " Колибри ", превод: Евгения Грекова, 936 стр., цена: 40 лева

Читателите на " Дневник " могат да купят книгата със специфична отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10 и поръчайте книгата тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Книги (132)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР