От Истанбул и Турция към границата продължават да отпътуват още

...
От Истанбул и Турция към границата продължават да отпътуват още
Коментари Харесай

Хиляди бежанци напускат Турция, на границата с Гърция е страшно!

 От Истанбул и Турция към границата не престават да отпътуват още рейсове с искащи да изоставен страната, осведомят международните информационни организации. " ТРТ – Араби “ разгласява в обществените медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени направления за постигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция.

Хиляди бежанци прекараха нощта под намерено небе на границата сред Гърция и Турция. До скупчването на хора от разнообразни страни се стигна откакто Анкара разгласи в петък, че отваря границата си. 

До 23,50 часа локално време през вчерашния ден броят на напусналите Турция през област Одрин бежанци е над 47 хиляди, заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган още веднъж съобщи, че Турция няма да задържа повече бежанците, които желаят да изоставен, тъй като не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се стимулира с това, че досега в страната към този момент има към 4 милиона сирийци.

Според Международната организация по миграция сега на границата сред Турция и Гърция се намират към 13 000 бежанци. Международни и турски филантропични организации доставят известни количества артикули от първа нужда на струпалото се голям брой. От Истанбул не престават да отпътуват още рейсове за границата, осведоми БНР.

Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност ползват мощ, с цел да не разрешат прекосяване, от ден на ден хора се пробват да минат не по суша, а през река Марица. Ето какво описа един емигрант:  

" Сириец съм, желаех да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати против нас, по-късно стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има доста иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, само че има хора с деца. “

" Евросъюзът е мощно заинтригуван от поддържане на съглашението с Турция и поддържа Гърция и България да защитят външните граници на общността “, се споделя в известие на европейската работа за външна активност, оповестено след телефонен диалог сред Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР